Anders ”Knippet" Karlsson och hans dotter Svea, Hässleholms IF:s ordföranden Hasse Bengtsson och Percy Olsson följde Svenska cupens gruppspelslottning på café Verum. Foto: Marika Höghäll
Foto: Stefan Sandström. *** Local Caption *** 8.4
Veteranen Joakim Runnemo gjorde tolv mål för sitt IK Frej i superettan. Foto: TT
IFK-fostrade Jon Jönssons Elfsborg slutade tolva i årets allsvenska. Foto: TT
Djurgården är regerande mästare i Svenska cupen. Foto: TT

Hässleholms IF möter regerande cupmästarna

Sport Helst Malmö FF eller AIK, men inte Östersund eller Brommapojkarna. Svaret på Hässleholms IF:s cuplottning blev Djurgården och Elfsborg.
– Jackpott! Europa nästa, jublar Hässleholms IF:s tränare Niclas Lindeqvist och skrattar.

Ända sedan Hässleholms IF överraskande slog ut Trelleborgs FF och kvalificerade för Svenska cupens gruppspel har det spekulerats i vilka allsvenska lag som HIF ska ställas mot. De allra flesta har nog hoppats på Malmö FF eller AIK med Hammarby som en liten outsider, och det var också så snacket gick på Kafé Verum där ett tiotal HIF-are samlats för att se lottningen.

När lottningen väl drog igång plockades HIF:s boll ganska snabbt och placerades in i grupp 7 med de regerande cupmästarna Djurgården och Elfsborg. Fjärde lag i gruppen blev sedan IK Frej från Täby.
– En bra lottning med kul lag, tycker HIF:s ordförande Hasse Bengtsson direkt efter lottningen.
– Något av de stora lagen ville vi ju ha och det fick vi. Sen finns både Tobbe (Linderoth) och Jon (Jönsson) i Elfsborg så det blev väl bra. Och det är ju hur fräckt som helst att vi är med när till exempel Helsingborg, Mjällby och Kristianstad inte har tagit sig dit, säger Anders ”Knippet” Karlsson.

Spelaren Anton Henryson hade sin analys av cupmotståndet klar ganska snabbt.
– Det är två lag som haft det ganska kämpigt under 2018. Elfsborg är ett spelskickligt lag som litar på sitt grundspel. Djurgården är lite mer stabilt, men det känns som om de spelar med åtta mittbackar hela tiden, säger Anton som ännu inte bestämt sig om han ska fortsätta i HIF.
– Två allsvenska lag, ett av ”The big five” – det är nästan så att man blir sugen på att göra comeback, säger tränaren Niclas ”Kneten” Lindeqvist.

I och med att lottningen är klar så kan HIF också börja planera för de tilltänkta cupfesterna, och de har en hel del att tänka på. Framför allt var de ska spela sina hemmamatcher.
– Vår grundinställning är att vi ska spela på Österås, säger Hasse Bengtsson.

Men om det verkligen blir så är det ingen som vet för HIF har inte fått något definitivt besked från kommunen ännu om Österås a-plan kan vara spelbar i mitten av februari.
– Jag tror att förbundet nog vill ha besked denna veckan var vi ska spela. De blev inte så glada när vi inte lämnade in spelplats till den 1 december som man skulle göra, säger Hasse Bengtsson.

Och hans inställning om att HIF ska spela på Österås delades av de HIF-are som var på plats på Kafé Verum.
– Tänk att Hässleholm kan få besök av två allsvenska lag inom loppet av en vecka, det händer ju aldrig annars, säger ”Knippet”.

Niclas Lindeqvist konstaterar att matcherna mot allsvenskt motstånd sätter Hässleholm på kartan.
– Det kommer två allsvenska lag hit till Hässleholm – det är ju en jäkla PR för hela stan. Vi får se om Hässleholm ställer upp och vad kommunen erbjuder, för detta handlar inte bara om Hässleholms IF. I dag finns det ju möjligheter att göra något med täckning och värme. Det kan gynna alla tre föreningarna och inte enbart HIF. Jag tycker att man ska se det som en investering, säger ”Kneten”.