Gilbert Dahlén hjälpte unga miljökämpen Stella Bowles från Nova Scotia, Kanada, att ta vattenprov från Almaån.
Stella Bowles och Gilbert Dahlén från T4-skolan tar vattenprover.
Stella Bowles.

Stella visar vägen till renare vattendrag

hässleholm Som 11-åring frågade hon sig om det gick att bada i LaHavefloden hemma i Nova Scotia, Kanada. Det blev starten på ett omfattande forskningsprojekt och under onsdagen tog hon vattenprover i Almaån tillsammans med elever från T4-skolan.

Resan började 2015. Som en del av ett skolarbete började den då 11-åriga Stella Bowles att utveckla ett eget provtagningskit för att ta vattenprover i olika delar av LaHavefloden. Frågan hon ville ha svar på var hur rent vattnet egentligen var och om det var säkert att bada där.
Resultaten blev nedslående. Proverna visade nämligen på stora föroreningar av orenat avloppsvatten och på vissa ställen var vattnet så smutsigt att det anses skadligt att ens få det på sin hud.
Stella Bowles och hennes mamma satte upp en stor skylt därhemma för att varna för fekala bakterier och började sprida resultaten i sociala medier.

Genomslaget blev enormt och Stella Bowles, som nu hunnit bli 14 år, har skrivit en bok om projektet och samlat in 100 miljoner kronor för att rena LaHave floden.
Den unga miljöentusiasten har fått såväl medias som politikers uppmärksamhet och ägnar numera en hel del tid åt att föreläsa för skolklasser.
Under veckan är hon på Sverigebesök och föreläser på tre skolor i Skåne som valts ut via Sparbanksstiftelsen. På onsdagen hade turen kommit till årskurs 8 och 9 på T4-skolan.
– Jag har alltid varit en passionerad person som velat skapa förändring och med LaHavefloden lyckades jag åstadkomma det utan att riktigt tänka på det. Nu lägger jag cirka 50 dagar om året på att prata med skolklasser för att visa att vetenskap kan vara kul, att det inte bara är något som står i böcker utan sker i verkligheten, berättar hon under promenaden ner till Almaån.
Med sig har hon årskurs nio och framme vid ån klättrar hon ner tillsammans med Gilbert Dahlén för att samla in vattenprovet.
Sedan ska proverna analyseras och jämföras med prover från Finjasjön och Magle våtmark som matte- och NO-läraren Magnus Nimsell samlat in kvällen innan.

Bland eleverna verkade besöket ha väckt nyfikenhet.
– Det var faktiskt mer intressant än jag trodde, konstaterar Gilbert Dahlén och klasskamraten Marcus Bora inflikar fundersamt:
– Jag har simmat här i Almaån, vi får hoppas att provet inte visar att vattnet är alltför smutsigt.

Dagens fråga

Åt du semla under fettisdagen?

Loading ... Loading ...