Budgetfullmäktige i Hässleholm.
Lars Johnsson (M) pratar med Lena Wallentheim (S) i pausen. Foto: Kristina Höjendal
Kommunalrådet Lars Johnsson (M) har huvudansvaret.
Johan Hammarqvist (C).
Hanna Nilsson (SD). Krävde besked om invandringens kostnader.

Alliansens budget vann med en röst

HÄSSLEHOLM Restalliansens budget röstades igenom med en rösts marginal mot Sverigedemokraternas förslag i huvudomsröstningen i fullmäktige på torsdagskvällen.
Det innebär att Vanneberga skola, Magnarpskolonin och Sösdala simhall läggs ner och skatten hålls oförändrad.

Invandringen låg som ett raster över debatten när kultur- och fritid, skolan och socialnämnden diskuterades i flera timmar.
Ordförande Douglas Roth (M) fick med jämna mellanrum påminna ledamöterna att det handlar om budget och inte invandring.
SD hade yrkat på tio miljoner mindre i anslag till socialnämnden, som en markering mot att Hässleholm inte mäktar med att ta emot fler flyktingar.
‑ Vi är inte främlingsfientliga. Vi vill att alla som bor i vår kommun ska ha chans till samma förutsättningar. Det kan vi inte ge om fler måste tas omhand, betonade Hanna Nilsson (SD).
Hon fick starkt mothugg, främst av partierna på den rödgröna sidan och även Centern, som tyckte att resonemanget om att alla har lika värde inte stämmer överens med en markering i budgeten med att dra ner anslaget till socialen med hänsynftning till invandringen.

Badhus har en förmåga att alltid flyta upp i den politiska debatten i Hässleholm. Budgetmötet var inget undantag och många var kallade att prata om Sösdala simhall som ska stängas.
Joacim Fors (S) var upprörd och känslosam och riktade sig till Sösdalaborna.
– Trodde aldrig att jag skulle stå på ett möte där simhallen ska läggas ner, bara för att ni i alliansen inte vill göra den renovering som skulle gjorts för många år sedan. Samtidigt lägger ni ner en simklubb, sa Fors och tillade:
– Den som lär sig att simma har svåra att drunkna, det finns bara förlorare med det här beslutet.
Liberalernas John Bruun replikerade upprört.
– Kom inte och ge mig skulden för att jag vill ta livet av Sösdalaborna. Kan du ge mig garantier på att renoveringen inte blir dyrare än 22,5 miljoner kronor ska ska jag överväga att ändra mig, sa han.
Och så höll det på med mer eller mindre känslosamma inlägg kring simhallen.

Lars Johnsson, kommunstyrelsens ordförande konstaterade, att det var ett tungt beslut att fatta.
– Vi orkar inte med investeringskostnaden och vi vet att det kommer ytterligare kostnader inom ett par år, sa han.
Patrik Jönsson (SD) gav sig också in i debatten.
– Det är ett tråkigt beslut. Men hade Sverige varit som det skulle vara hade vi haft pengar. Men det har vi inte tack vare massinvandringen. Kommunen har exempelvis haft ansvar för 260 ensamkommande, och det belastar alla kommunala sektorer.

Björn Widmark (FV) gav sig ner i bassängen och påpekade att de rödgröna tydligen vill satsa på Sösdala simhall men inte på badhuset i Hässleholm.
– I er budget står upptaget noll kronor för nytt badhus i Hässleholm eller för renovering av det befintliga. Varför ska inte hässleholmarna ha ett fungerande bad?, frågade han sig.
Lena Wallentheim (S) kritiserade alliansen för att inte ha några planer för den stängda simhallen i Sösdala.
‑ Ni drar ur pluggen!
SD fick frågor om det verkligen gick att lita på att partiet skulle följa den budget de tänker stödja, efter att deras egen fallit.
– Kommer ni att hålla er till den, så att kommunens verksamheter vet vad de har att rätta sig efter, undrade Centerns Johan Hammarqvist.
Samtidigt klargjorde han sitt partis ställning i frågan om simhallen.
– Vi vill rusta samhället, vi vill renovera simhallen i Sösdala och skolan i Vanneberga, sa han.
De rödgrönas budgetförslag med en skattehöjning på 45 öre sågades hårt av motståndarpartierna.

Hanna Nilsson (SD) tog till tv-referenser.
– Lyxfällan kan ringa till dig efter den här mandatperioden om er budget skulle vinna. SD är de enda vuxna i rummet, sade hon till Lena Wallentheim (S) om att partiet tidigt gick ut och sa att de skulle stödja restalliansens budget om deras egen föll.
– Alternativet hade varit att släppa igenom er budget, luftslottet lyxfällan, konstaterade hon.
Alliansen vann med röstsifforna 17-16 i huvudom-röstningen. De övriga partierna valde att avstå och reserverade sig mot beslutet. SD la ner sina röster när de olika förslagen ställdes mot varandra och vann slaget om huvudomröstningen.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Eurovision: Skulle Sverige ha vunnit?

Loading ... Loading ...