Även veganer är beroende av kött
Propagandan mot att äta kött är intensiv. Aktiva veganer har bombarderat tidningarna med insändare på det temat, och även seriösa debattörer har i klimatdebatten pekat ut djuruppfödning som en viktig orsak till växthusgasutsläpp.
Vad veganerna glömmer är att även för att odla växter är djurhållningen viktig. För att producera livsmedel från växtriket behövs nämligen gödsel, om produktionen ska ha en chans att försörja en större grupp människor med mat. För att få fram gödsel krävs djur. Det glömmer alltid veganerna i sin propaganda.
Djurhållning och växtodling förutsätter varandra i ett hållbart jordbruk och är i bästa fall väl integrerade. Det är grunden för kretsloppstänkandet.
För svensk del är jordart och klimat i större delen av landet inte lämpligt för odling av grönsaker, ärter och bönor. Spannmål kan odlas i huvuddelen av landet, men i norra Sverige är även de möjligheterna begränsade. På en stor del av marken är det gräs som kan odlas, gräs som äts av gräsätare – inte människor. Alternativet är skog på marken.
All växtlighet utnyttjar koldioxid för att producera syre. Men om växterna inte används bryts de så småningom ner och avger då koldioxiden igen.
Men om växterna äts av djur och omvandlas till kött och mjölk binds koldioxiden och bidrar till att minska klimateffekten. Kött och mjölk ger också oss människor viktig näring.
Djurhållning och betesdrift innebär återcirkulering av näringsämnen i ett naturligt kretslopp. Näringen i gödseln från djuren är en förutsättning för växternas tillväxt.
Samtidigt innebär djurhållningen att markerna håll öppna, till gagn för en mångfald av växter, insekter, fåglar och andra djur. Utan djurhållning blir viktiga miljömål som öppna landskap och ekologisk mångfald omöjliga att uppnå.
Klimateffekten då? Ja, den har minskat kraftigt i Sverige. 1930 fanns tre miljoner nötkreatur i landet. I dag är det bara hälften så många. Enbart under det här århundradet har antalet nötkreatur minskat med tolv procent. Påverkan på klimatet har därmed minskat ungefär lika mycket och i förhållande till slutet av 1800-talet alltså halverats.
Hur köttdjuren påverkar klimatet beror också i stor utsträckning på hur betesmarkerna hävdas. Väl skötta betesmarker binder stora mängder kol. De fungerar som kolsänkor. Djur som föds upp på sådana marker har liten klimateffekt, om någon.
Däremot påverkar intensivuppfödning av köttdjur i USA eller Brasilien klimatet negativt. När regnskog huggs ned för att ge plats till köttdjur blir effekten flerdubbel.
Därför gör svenska konsumenter rätt som ökar konsumtionen av svenskt kött men minskar ätandet av importerat kött. Det är ett sätt att vara klimatsmart som är lika bra som att bara äta vegetariskt, för även växtodling påverkar klimatet olika. Risodling leder exempelvis till stora metanutsläpp, och palmolja produceras oftast där regnskog kalhuggits.
Så veganer och vegetarianer, fortsätt gärna med växtdieterna men använd inte klimatet som argument och var medvetna om att för att odla växter behövs djurhållning, som bygger på att andra äter kött.