Annons

Även ve­ganer är beroende av kött­

Krönika När­ingen i göd­seln från djuren är en för­ut­sätt­ning för växternas till­växt.
Opinion • Publicerad 6 december 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Pro­pa­gan­dan mot att äta kött är in­ten­siv. Ak­ti­va ve­ganer har bom­bar­derat tid­ningarna med in­sän­da­re på det te­mat, och även se­riösa de­bat­törer har i kli­mat­de­batten pekat ut djur­upp­föd­ning som en vik­tig or­sak till växt­hus­gas­ut­släpp.

Vad ve­ganerna glömmer är att även för att odla växter är djur­håll­ningen vik­tig. För att pro­du­cera livs­me­del från växt­ri­ket be­hövs näm­li­gen göd­sel, om pro­duk­tionen ska ha en chans att för­sörja en större grupp män­ni­skor med mat. För att få fram göd­sel krävs djur. Det glömmer all­tid ve­ganerna i sin pro­pa­gan­da.

Annons

Djur­håll­ning och växt­od­ling för­ut­sätter varandra i ett håll­bart jord­bruk och är i bästa fall väl in­te­grerade. Det är grunden för krets­lopps­tän­kan­det.

För svensk del är jord­art och kli­mat i större delen av landet inte lämp­ligt för od­ling av grön­saker, ärter och bö­nor. Spann­mål kan odlas i hu­vud­delen av landet, men i nor­ra Sverige är även de möj­lig­heterna be­gränsade. På en stor del av marken är det gräs som kan odlas, gräs som äts av gräs­ä­ta­re – inte män­ni­skor. Al­ter­na­tivet är skog på marken.

All växt­lig­het ut­nyttjar kol­di­ox­id för att pro­du­cera syre. Men om växt­erna inte an­vänds bryts de så små­ning­om ner och av­ger då kol­di­ox­iden igen.

Men om växterna äts av djur och om­vandlas till kött och mjölk binds kol­di­ox­iden och bi­drar till att minska kli­mat­ef­fekten. Kött och mjölk ger ock­så oss män­ni­skor vik­tig när­ing.

Djur­håll­ning och be­tes­drift in­ne­bär återcirkulering av när­ings­äm­nen i ett na­tur­ligt krets­lopp. När­ingen i göd­seln från djuren är en för­ut­sätt­ning för växternas till­växt.

Sam­ti­digt in­ne­bär djur­håll­ningen att markerna håll öppna, till gagn för en mång­fald av växter, in­sekter, få­glar och andra djur. Utan djur­håll­ning blir vik­tiga mil­jö­mål som öppna land­skap och eko­lo­gisk mång­fald omöj­liga att upp­nå.

Kli­mat­ef­fekten då? Ja, den har minskat kraf­tigt i Sverige. 1930 fanns tre mil­joner nöt­kre­a­tur i landet. I dag är det bara hälften så mån­ga. En­bart un­der det här år­hund­ra­det har an­talet nöt­kre­a­tur minskat med tolv pro­cent. På­ver­kan på kli­matet har där­med minskat un­ge­fär lika myc­ket och i för­hål­lan­de till slutet av 1800-talet allt­så hal­verats.

Hur kött­djuren på­verkar kli­matet be­ror ock­så i stor ut­sträck­ning på hur be­tes­markerna hävdas. Väl skötta be­tes­marker binder stora mängder kol. De fun­gerar som kol­sän­kor. Djur som föds upp på sådana marker har li­ten kli­mat­ef­fekt, om nå­gon.

Där­emot på­verkar in­ten­siv­upp­föd­ning av kött­djur i USA el­ler Bra­si­li­en kli­matet ne­ga­tivt. När regn­skog huggs ned för att ge plats till kött­djur blir ef­fekten fler­dub­bel.

Där­för gör svenska kon­su­menter rätt som ökar kon­sum­tionen av svenskt kött men minskar ätan­det av im­por­terat kött. Det är ett sätt att vara kli­mat­smart som är lika bra som att bara äta ve­ge­ta­riskt, för även växt­od­ling på­verkar kli­matet olika. Ris­od­ling leder ex­em­pel­vis till stora me­tan­ut­släpp, och palm­ol­ja pro­du­ceras of­tast där regn­skog kal­huggits.

Så ve­ganer och ve­ge­ta­rianer, fort­sätt gär­na med växt­di­eterna men an­vänd inte kli­matet som ar­gu­ment och var med­ve­tna om att för att odla växter be­hövs djur­håll­ning, som bygger på att andra äter kött.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons