Annons

Politiker omprövar bussning av elever

VISSELTOFTA/Osby Under en termin har elever från årskurs 3, från Parkskolan i Osby, åkt skolskjuts till Visseltoftaskolan. Nu är det dags för en utvärdering och ett nytt beslut i frågan.
Osby • Publicerad 6 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Beslutet att bussa elever från Osby till Visseltofta väckte ett visst rabalder både hos föräldrar och en del moderata politiker. Beslutet skickades till förvaltningsrätten för laglighetsprövning. Skolinspektionen tittade på ärendet, men hade ingenting att erinra och det klubbades igenom i våras.

Någon gång under december-januari ska politikerna fatta beslut om hur det fortsättningsvis blir under 2019-2021 med bussningen av Osbyelever till Visseltofta.

Annons

– Vår förhoppning är att det kan fattas beslut redan på tisdag i nämnden, men det kan också bli så att beslut inte kan tas förrän i januari, säger Daniel Landin (S).

Han vill inte säga något om vartåt ett det lutar, men säger att det rent allmänt verkar ha fungerat bra med den nuvarande lösningen.

På tisdag ska Jessica Jönsson, områdeschef för grundskolan, informera politikerna i barn- och skolnämnden om hur den första terminen fungerat både när det gäller själva bussningen och också hur den pedagogiska utformningen har påverkats.

När det gäller bussningen säger hon att den verkar ha fungerat väl, men att den också har krävt en hel del personalmässigt. Mer än man hade räknat med.

– Personal ska vara med när barnen väntar på bussen, det ska räknas in och det ska följas med. Det har blivit en utökad tillsyn helt enkelt, säger hon.

Daniel Landin håller med Jessica Jönsson om att logistiken krävt en del.

Och det är inte givet att den nuvarande ordningen kommer att fortsätta.

– Vi måste ta ställning till en rad frågor. Vad finns det för lokaler? Vad innebär de olika lösningarna rent kostnadsmässigt? Vilka elever kan bli aktuella för att bussas och så vidare, fortsätter Landin.

– Visst finns det en del önskemål som framkommit, till exempel att det skulle fattas lekredskap i Visseltofta, men överlag verkar också eleverna vara positiva.

De elever Norra Skåne träffade strax innan hemfärd till Osby var helnöjda med att gå i skola i Visseltofta.

Annons

– Här är så fint med mycket skog.

– Det går hästar i hagarna utanför skolan.

– Här är så lugnt och tryggt.

– Jag vill alltid gå här!

– Maten är jättegod, så löd några av synpunkterna. Idag är det ett 60-tal elever som åker skolskjuts från Osby till Visseltofta.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons