Annons

Lång dags de­batt mot bud­get

Ledare Budgetdebatten handlade mycket om rättvisan för kommunens mindre orter utan att simhallen i Sösdala och Vanneberga skola räddades.
Opinion • Publicerad 7 december 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Lars Johnsson (M) inledde budgetdebatten.
Lars Johnsson (M) inledde budgetdebatten.

Sim­hallen i Sös­da­la och Van­ne­ber­ga skola var de största trä­to­äm­nena i full­mäk­ti­ge­de­batten i Häss­le­holm, som väntat. Men även det ”stål­bad” som de allt­för snabbt ökande kost­naderna och de ned­skär­ningar som fanns med i alla bud­get­för­slagen togs upp i mån­ga av in­läggen.

Ett di­lem­ma som så­väl Lars Johnsson (M) som Lena Wallentheim (S) tog upp är av­sak­naden av en ”rik­tig” rege­ring och där­med inga be­sked om det ökade till­skott i stats­bi­drag som alla par­tier egent­li­gen är över­ens om. Det skulle kun­na ge Häss­le­holms kom­mun 25 mil­joner, vilket verk­li­gen skulle be­hövts för att för­stärka bud­getar som alla var långt ifrån de två pro­cent i över­skott som SKL re­kom­men­derar.

Annons

I alla bud­getförslagen fanns i va­rierande ut­sträck­ning be­spar­ings­krav ge­nom per­so­nal­ned­skär­ningar på de flesta för­valt­ningar. SD och FV var inte ovän­tat ”värst”, men inte hel­ler de anvisade vägar hur det ska gå att så snabbt spara in mer än tio mil­joner. Utan det högre stats­bi­drag som alla hoppas på är risken där­för stor att 2019, lik­som 2018, slutar med röda siff­ror.

SD stod i viss mån i fo­kus i de­batten, efter­som grupp­le­da­ren Hanna Nilsson ti­digare de­kla­rerat att par­tiet skulle rösta på rest­al­li­ansens bud­get­för­slag.

Hon blev hårt pressad i de­batten, av främst Johan Ham­mar­qvist (C), om SD i så fall skulle stå för den bud­get de röstade ige­nom i full­mäk­tige el­ler, som ti­digare år, hän­visa till sina egna för­slag när bud­get­be­sluten ska be­fästas i nämnderna. Ef­ter att först flera SD-le­da­möter vägrat de­kla­rera hur de skulle rösta tvingades en ir­ri­terad Hanna Nilsson sent i de­batten lova göra som hon sagt i Norra Skåne och ock­så stå för den bud­geten senare i nämndernas ar­be­te. Den saken kommer sä­kert op­po­si­tions­par­tierna att nog­grant granska ef­ter­hand.

S, V och MP byggde sitt ge­men­samma bud­get­för­slag på en skat­te­höj­ning på 45 öre, trots att skat­te­ut­taget re­dan be­slutats. Det hade dock gått att ändra, efter­som Skat­te­ver­ket med hän­syn till osäkra lä­gen i flera kom­muner skjutit upp sis­ta da­tum för att ändra skat­te­satsen.

Hu­vud­delen av pengarna till skat­te­höj­ningen skulle gå till sko­lan samt till att re­no­vera Sös­da­la sim­hall och Van­ne­ber­ga skola.

De två objekten klarade Cen­ter­par­ti­et i sitt bud­get­för­slag utan skat­te­höj­ning. och betonade att det handlade om centerpolitik för hela kommunen.

SD skyllde till och med ned­lägg­ningen av sim­hallen i Sös­da­la på ”mass­in­vand­ringen”. Vad tycker deras sym­pa­ti­sörer i Sös­da­la om SD:s stöd till ned­lägg­ningen? Det ena valdistriktet i Sösdala var ju SD:s starkaste i valet.

SD:s bud­get­för­slag byggde på att det skulle gå att spara in 18 mil­joner på ”in­vand­rings­kost­nader”, utan att kun­na re­do­göra för hur det skulle gå till el­ler vad det om­fattade. Det gjorde att tro­vär­dig­het i deras bud­get­för­slag saknades.

Björn Wid­mark (FV) an­såg sig i van­lig ord­ning ha fa­cit för debatten och var den fli­tigaste i ta­lar­stolen. Men att han vill lämna Skåne ge­nom att av­bryta med­lem­skapet i Kommunförbundet Skåne, för­ut­om att lägga ned Europaforum och Europa di­rekt, visar att han vill iso­le­ra sig i den egna kommunen.

Det mest po­si­tiva i de­batten var att trots ett mån­ga gånger högt ton­lä­ge fanns en in­sikt om att sam­ar­be­te mel­lan par­tierna skulle be­hövas.

Johan Ham­mar­qvist (C) fö­re­slog nollbasbudgetering där alla ut­går från sam­ma un­der­lag och fick po­si­tiv re­spons av Lars Johnsson. Om den styrande kon­stel­la­tionen håller fast vid den in­ställ­ningen kan nästa års bud­get bli bättre för­ankrad hos en bred och sta­bil ma­jo­ri­tet. Det är vad som behövs om den svåra ekonomiska utvecklingen ska kunna vändas.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons