Annons

Lockar till opera med julens sånger

Kultur och Nöje Med Opera i Midvintertid vill Operafabriken slå ett slag för den musik den håller allra kärast.– Den som söker julstämning kommer att hitta det, men vi spetsar det med glödande operaarior, säger sopranen Leena Malkki.
Publicerad 7 december 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Johanna Fiskaali, Stig Fogh Andersen, Leena Malkki och Bengt Krantz sjunger julsånger och operaarior i konserten Opera i Midvintertid, som ges både i Kristianstad och Ystad. PRESSBILD
Johanna Fiskaali, Stig Fogh Andersen, Leena Malkki och Bengt Krantz sjunger julsånger och operaarior i konserten Opera i Midvintertid, som ges både i Kristianstad och Ystad. PRESSBILD

December är julkonserternas tid och för Operafabriken, som har som mål att sprida intresset för operakonst till en ny publik, är det förstås givet att haka på.

– Vi har gjort julkonserter förut och många som kommer för första gången inser att skillnaden mellan opera och julmusik inte är så stor, och blir förvånade över att det inte är mer komplicerat, säger Leena Malkki.

Annons

Med sig i årets konsert har Leena Malkki såväl scenrävar som den danske tenoren Stig Fogh Andersen och den svenske barytonen Bengt Krantz som den unga finska mezzosopranen Johanna Fiskaali.

Fogh Andersen debuterade 1978 och har sedan dess sjungit på flera av världens största scener och utmärkt sig speciellt i Wagnerrepertoaren,

Bengt Krantz har under sin 40-åriga karriär sjungit de flesta av de stora rollerna, både nationellt och internationellt medan Johanna Fiskaali studerar på Malmö Musikhögskola och spås en lysande framtid.

De ackompanjeras av konsertpianisten Ilpha Kozhabekova, som är utbildad vid Moskvakonservatoriet i Ryssland.

Repertoaren blir lika bred som ensemblen.

– O helga natt är förstås med och Stilla natt, liksom Jul, jul och en del danska, finska och franska julsånger, men även klassiska operaarior från bland annat Tosca, Don Carlos och Spader Dam, säger Leena Malkki och fortsätter:

– Det här är ett litet trick vi tar till för att konvertera människor till att börja lyssna på opera. Det finns väldigt många fördomar och förutfattade meningar kring just opera, men det vill vi bryta. Opera är inte märkvärdigare än passionerad sång med drama i och vårt budskap är att opera har ingen klass.

Som ung tillhörde hon själv operaskeptikerna, men ett påtvingat besök på en föreställning när hon var 21 förändrade detta totalt.

– Mina kompisar släpade med mig och jag ville verkligen inte gå, men så fort violinerna satte igång började jag gråta och grät mig sedan igenom hela föreställningen. Det var som en nyckel som öppnade mitt hjärta. Efter det tog jag min första sånglektion, berättar hon.

Opera i Midvintertid ges vid två tillfällen, den 9 december i Kristianstad konserthus och den 16 december på Ystad teater.

– Vår önskan är att ge publiken något spännande och något nytt att upptäcka, förutom den efterlängtade, varma julstämningen, säger Leena Malkki.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons