Annons

Tre NM-silver för Rönningdal

Sport S71-simmaren Emilia Rönningdal fick en drömstart på de Nordiska Mästerskapen i Helsingfors. Det blev inte mindre än tre silver för junioren.
Sport • Publicerad 7 december 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Emilia Rönningdal fick en kanonstart på NM med tre silvermedaljer. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Emilia Rönningdal fick en kanonstart på NM med tre silvermedaljer. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM

Emilia Rönningdal inledde junior-NM i simning med ett silver i fredagens första final som var den på 200 meter fritt.

Den 16-årige Hässleholmstjejen var i ledningen efter halva distansen som hon simmade på 59,23. Med 50 meter kvar var hon i fortsatt i ledningen men en vass slutspurt av Elisabeth Sabroe Ebbesen från Danmark gjorde att hon fick nöja sig med ett silver. Sabroe Ebbesen vann på tiden 1.59,33 medan Rönningdal var tvåa på det nya personrekordet 2.00,06.

Annons

– En putsning med nästan en hel sekund. Nu siktar vi på att Emilia går under två minuter vid nästa veckas Sumsim, säger hennes tränare Mikael Björklund.

– 200 meter fritt är tillsammans med 200 meter medley hennes bästa distans. Den senare simmar hon inte på NM då den ligger fel i programmet.

Emilia Rönningdal tog ett nytt silver på 800 meter fritt. Finskan Laura Lahrien vann på 8.44,24 medan S71-simmaren var tvåa med 8.51,94.

– Ett nytt rekord av Emilia då hon gjort 8,55 innan, säger Björklund.

Rönningdal avslutade dagen med ett tredje silver då hon ingick i det svenska laget som kom tvåa på 4x100 meter fritt. Emilia förde upp Sverige i ledningen på den tredje sträckan där hon klockades för 56,14.

– Jag är lite förvånad över att det gick så bra då hon blev sjuk efter SM, säger Mikael Björklund.

Emilia Rönningdal simmar 400 meter medley i dag och avslutar sedan NM med 400 meter fritt i morgon söndag.

– Det kan även tillkomma någon ytterligare lagkapp, inflikar Björklund.

Även Osbys parasimmare Fabian Claëson var i farten under fredagen. Han simmade 100 meter bröst på 1.32,33 och blev med det åtta i klassen M SB4-9 SB11-14.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons