Annons

17 röster av 61 ger rekordsvag bud­get

Opinion En så­dan se­ger till och jag är för­lo­rad, lär Lars Johnsson (M) likt Pyrr­hus ha tänkt på tors­dags­kvällen
Opinion • Publicerad 8 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Kom­mun­sty­rel­sens för­slag till bud­get an­togs av Häss­le­holms full­mäk­tige på tors­dags­kvällen – men med bara 17 röster bak­om för­sla­get. Bara M, KD och L röstade för. På grund av att Björn Wid­mark och öv­riga FV-le­da­möter i en för­be­re­dan­de vote­ring till­sam­mans med SD röstade bort den största kon­stel­la­tionens al­ter­na­tiv, som S, V och MP med 17 man­dat stod bak­om, kun­de SD:s för­slag bli mot­för­slag till kom­mun­sty­rel­sens i slut­vo­ter­ingen. Då lade Wid­mark med kom­pisar ned rösterna och släppte fram KS-för­sla­get.

Det in­ne­bär att Hanna Nilsson (SD) slapp upp­fylla löf­tet att rösta på rest­al­li­ansens bud­get ef­ter att hennes eget för­slag fallit. Där­med är hon (lik­som Wid­mark) fri att mot­ar­beta det hon inte gillar i det an­tagna bud­get­för­slaget, som allt­så i prak­tiken föll sam­ti­digt som det an­togs. 17 röster i full­mäk­tige ga­ran­terar inte att bud­get­be­slutet följs un­der nästa år.

Annons

En så­dan se­ger till och jag är för­lo­rad, lär Lars Johnsson (M) likt Pyrr­hus ha tänkt på tors­dags­kvällen, när han be­grundade vad som hänt.

När det gäller ex­em­pel­vis ned­lägg­ningen av Van­ne­ber­ga skola finns det en klar ma­jo­ri­tet emot i full­mäk­tige. Där­emot finns det inga pengar i bud­geten för vare sig driften (1,2 mil­joner) el­ler re­no­ve­ring. Å andra si­dan finns inga pengar för ned­lägg­nings­kost­nader i bud­geten hel­ler, så det kan­ske går på ett ut, om re­no­ve­ringen skjuts upp.

Nästa vecka ska kom­mun­sty­rel­sen be­sluta om en styr­grupp för att ar­beta fram ett för­slag till hur skol­or­ga­ni­sa­tionen ska se ut. Det är rim­ligt att Van­ne­ber­ga skola inte läggs ned förr­än det ar­be­tet är klart. Då kan sko­lan få åt­min­sto­ne ett års re­spit, och se­dan kan­ske det visar sig att sko­lan be­hövs.

Det kan komma fler oöns­kade överraskningar för Lars Johnsson un­der året. Han ångrar nog re­dan att han inte an­strängde sig mera för att få till stånd en ma­jo­ri­tet, istäl­let för att för­söka sty­ra som minsta par­ti­kon­stel­la­tion med bara 17 röster av 61.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons