Annons

Att bil­bäl­tet räddar liv är ingen tom slo­gan

Opinion 40 pro­cent av de om­komna bil­fö­ra­rna för­ra året hade inte bil­bäl­tet på sig när olyc­kan var fram­me.
Opinion • Publicerad 8 december 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

De senaste åren har an­talet dödade i tra­fiken varit re­kord­lågt. All­ra lägst var det för­ra året med 253 döda. Det var fär­re än nå­got år se­dan 1940-talet.

De senaste dagarna har vi dock blivit på­minda om att fort­fa­ran­de dödas mån­ga i tra­fiken. Två döda utan­för Kalmar, två döda i Jämt­land, en per­son på­körd av en smi­ta­re – fem döda på bara några tim­mar.

Annons

Sta­ti­stiken för bör­jan av detta år är dys­ter. 176 tra­fik­döda från ja­nu­a­ri till juli pekar på över 300 på hel­året, mer än 2011.

Det finns allt­så skäl att som bil­fö­ra­re fort­sätta vara upp­märk­sam. De allt fler vägarna med mitt­räc­ke är tro­li­gen hu­vud­or­saken till att an­talet tra­fik­dö­dade har sjunkit så kraf­tigt. Då minskar risken för en fron­tal­krock till näs­tan noll.

Men så länge det finns män­ni­skor i bilarna så kommer det att ske olyc­kor, som ibland leder till döds­fall. Där­för gäller det att skydda sig så gott det går, om nå­got skulle hända.

En en­kel och ef­fek­tiv skydds­åt­gärd är bil­bäl­tet. Det är lag på att man måste ha det på sig när man åker bil, och det kostar 1500 kro­nor om man blir stoppad och har glömt det.

Men vik­tigare är att det är en liv­räd­da­re. 40 pro­cent av de om­komna bil­fö­ra­rna för­ra året hade inte bil­bäl­tet på sig när olyc­kan var fram­me. Hade de haft det kan­ske de varit i livet i dag.

De 1500 kro­norna kan­ske man tycker sig ha råd med. Men livet är värt mer än så. Det är för sä­ker­heten, inte lag­lyd­naden som bäl­tet ska vara på.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons