Annons

”Så här ska det se ut”

Osby • Publicerad 8 december 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Ann Marke menar att politiker har ansvar men att den enskilda individen har det största ansvaret.

– Det handlar om personligt ansvar, men ibland kan det vara så att de som köper jakterna inte har någon kunskap om landsbygdsproblematiken och inte förstår vidden av vilka problem de ställer till med när de utfordrar massivt.

Annons

– De flesta markägare och jägare gör ett bra jobb, men det är jättesvårt att komma åt och nå ut till alla. Personligen förstår jag inte hur man kan förstöra för sina grannar som nu sker. Oftast är det de som inte bor i trakten och som inte vardagligen träffar sina grannar som göder vildsvinen.

– Normalt sett finns ingen anledning till att utfodra vildsvin i Skåne, vi har de senaste åren haft milda vintrar.

Den massiva utfordringen gör att vildsvinsstammen ökat betydligt i Skåne, trots att 17 000 vildsvin sköts under säsongen 2017/2018.

Själv anser Ann Marke att problemet inte är omöjligt att lösa.

– Vi har exempel som visar att det kan fungera och att det går att hitta lösningar, om viljan finns. Det är tvunget att hjälpas åt, allt handlar om det.

Ann Marke konstaterar att det finns alla typer av markägare och LRF ansluter inte ens hälften av markägarna så det är svårt att nå ut med information till alla berörda parter.

– Dialog är nyckeln till framgång. Vi bidrar också med information på vår hemsida. Där kan man bland annat få information om hur man skriver ett jaktarrende och förslag om avtal om upplåtelse av jakt. I det avtalet finns en paragraf om hur man kan hantera utfordringen.

LRF försöker påverka på flera olika plan. Det fanns en proposition i riksdagen som föreslog att länsstyrelsen lokalt skulle kunna utfärda utfodringsförbud. Den gick inte igenom.

– 2017 försökte vi på nytt, vi lämnade ett nytt förslag till politikerna där vi klart och tydligt vill ha regler från Naturvårdsverket om vad man får utfordra vildsvin med, hur och i vilken mängd. Men med det förslaget har inget hänt än så länge.

– Allt står still nu, säger Ann Marke, men vi ska trycka på igen när vi får en ny regering.

Annons

Hon säger att det finns ett riksdagsbeslut på att vi ska ha vildsvin i Sverige. Men regeringen har också antagit en livsmedelsstrategi och då måste det finnas ett regelverk som gör det möjligt för lantbrukarna att producera mat. Det är upp till politikerna att fastställa den ramen.

LRF vill också se en modernisering av jaktlagen. Den är 30 år gammal och kom till när det fanns runt 1000 vildsvin i Sverige. Idag beräknas stammen uppgå till mellan 200- och 300 000.

– Det fanns en utredning till ny jaktlag, säger Ann Marke, men den har försvunnit i den (S) och (MP) ledda regeringen. LRF var delaktigt i utredningen och vi vill nu att den kommande regeringen tar tag i den nedlagda utredningen.

– Det är nödvändigt för jaktlagstiftningen har inte hängt med.

När vi träffas i Ann Markes kök har hon precis konstaterat att det är fullbokat till LRF:s medlemsmöte i Stoby på måndag den 10 december.

Intresset för vildsvinsfrågan är omfattande och trycket på att anmäla sig i god tid har varit stort.

– Det var fullbokat långt innan sista anmälningsdagen, säger Ann Marke.

Hon förväntar sig att folk som har problem med vildsvin kommer dit och har synpunkter och att de synpunkterna i sin tur kan ge upphov till nya samarbeten och till nya mötesplatser.

– För egen del är jag nyfiken på vildsvinsfällorna, säger hon.

bild 1/2
Så här ska det se ut, inga attackerade betesmarker trots ek- och bokollon. FOTO: SUSANNE GÄRE
Ann Marke säger att LRF vill verka för mer dialog, att skapa mötesplatser och informera om exempelvis hur man skriver avtal om upplåtelse av jakt. 
 FOTO: SUSANNE GÄRE
Så här ska det se ut, inga attackerade betesmarker trots ek- och bokollon. FOTO: SUSANNE GÄRE
Ann Marke säger att LRF vill verka för mer dialog, att skapa mötesplatser och informera om exempelvis hur man skriver avtal om upplåtelse av jakt. 
 FOTO: SUSANNE GÄRE
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons