Annons

Kon­ti­nui­tet med AKK

Le­da­re Med Annegret Kramp-Karrenbauer som ny par­ti­le­da­re kan An­ge­la Merkel fort­sätta som för­bunds­kans­ler och skapa sta­bi­li­tet i Europa.
Opinion • Publicerad 10 december 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
An­ge­la Merkel var märk­bart nöjd med att Annegret Kramp-Karrenbauer ef­ter­träder henne. 		             Foto: TT
An­ge­la Merkel var märk­bart nöjd med att Annegret Kramp-Karrenbauer ef­ter­träder henne. Foto: TT

När An­ge­la Merkel av­gick som par­ti­ord­fö­ran­de för CDU, det stats­bä­ran­de par­tiet i Eu­ro­pas mäk­tigaste land, fick hon den ef­ter­trä­da­re hon önskade. Par­ti­sek­re­te­ra­ren Annegret Kramp-Karrenbauer, AKK kallad, vann den av­gö­ran­de om­röst­ningen med knappa siff­ror, 52 pro­cent av rösterna.

Det be­tyder att An­ge­la Merkel lugnt kan fort­sätta som för­bunds­kans­ler så länge hon kan hålla ihop rege­ringen. Ka­ta­strof­valen i flera del­stats­val för koalitionspartnern SDP kan göra att so­ci­al­de­mo­kraterna väljer att spräcka rege­ringen för att för­söka åter­hämta stöd i op­po­si­ti­on.

Annons

Skulle mot­stån­da­ren Friedrich Merz, som bloc­kerades av An­ge­la Merkel i bör­jan av hennes kar­ri­är och där­ef­ter lämnade po­li­ti­ken, vunnit skulle Merkels fort­satta pos­i­tion som re­ger­ings­chef blivit be­tyd­ligt be­svär­ligare. Andra eu­ro­pe­is­ka po­li­ti­ker lär där­för väl­kom­na AKK:s se­ger på kon­gressen, Nu fort­sätter den tyska sta­bi­li­teten några år till.

AKK är en er­fa­ren po­li­ti­ker. Hon var re­ger­ings­chef i den lil­la del­staten Saar­land med över 40 pro­cent av rösterna, vilket nu­me­ra är myc­ket ovan­ligt för CDU. Det blir dock svårt att nå i när­heten av den ni­vån på riks­planet med tan­ke på den till­ba­ka­gång som par­tiet drabbats av de sen­ate åren.

Men AKK ligger gans­ka när Merkel po­li­tiskt, och har ock­så den mer för­sik­tiga fram­to­ning som har varit en fram­gångs­fak­tor för Merkel. Nu lär det dock krävas en mer of­fen­siv stil, om CDU ska kun­na vända den ned­åt­gå­en­de trenden.

Ef­ter 18 år med An­ge­la Merkel som par­ti­le­da­re och 13 år som för­bunds­kans­ler är det ändå en ny era i tysk – och eu­ro­pe­isk – po­li­tik som in­leds.

Merkel har de senaste åren an­setts som världens mäk­tigaste kvin­na. Det kan ta tid för AKK att nå dit. Men om inte väl­ja­rna sviker har hon för­ut­sätt­ningar att ta led­ningen inte bara för Tysk­land utan ock­så i EU.

I dagens splittrade Europa be­hövs en sta­bil tysk le­da­re som kan bromsa även­tyr­lig­heter i EU.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons