Annons

Nu är Musikhjälpen redo att dra igång

Kultur och Nöje I kväll drar den igång, årets Musikhjälpen, och det var tre förväntansfulla programledare som mötte pressen några timmar innan de låstes in.– Jag har förberett mig genom att läsa om alla engagemang som redan startat. Först då förstod jag hur stort det här är, säger Daniel Adams-Ray.
Publicerad 10 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Tillsammans med Farah Abadi, som var programledare även förra året, och William Spetz, ser han fram emot 144 timmar i buren på Stortorget i Lund då han och kollegorna, tillsammans med alla lyssnare och tittare, ska lära sig mer om årets tema, ”Alla har rätt att funka olika”.

Det handlar om de omkring en miljard människor i världen som lever med någon form av funktionsnedsättning. Många av dem i fattiga länder, under svåra förhållanden.

Annons

– Vissa problem är så stora och problematiska, hur ska man till exempel stoppa ett krig, men här kan alla göra skillnad. Och känner man att man kan göra skillnad blir man engagerad. Det tycker jag är en enorm fördel med årets tema, säger Daniel Adams-Ray.

– Utöver summan och engagemangen och det man gör på andra sidan jorden kommer vi också att satsa på att vi vill kunna mer om det här. I Sverige är vi rädda för att röra vid vissa ämnen eller prata om vissa saker för vi är rädda för att göra fel, så kan vi använda den här veckan till att också höja kunskapen är det en stor bonus, säger William Spetz.

Hur förbereder man sig då för att tillbringa en vecka i direktsändning i radio och tv, inlåst i en glasbur med publik utanför?

– Det är svårt, för man vet inte riktigt vad som ska komma. Vi vet vilka tider vi ska jobba och sova, och vilka artister som kommer, men inte så mycket mer, säger Farah Abadi.

– Jag har lärt mig lite om temat, men också kommit underfund med att vi ska inte vara för mycket experter för vi ska ju lära oss tillsammans med lyssnarna och tittarna. Så jag har försökt förbereda mig genom att inte förbereda mig, säger William Spetz.

Daniel Adams-Ray har läst Hans Roslingböcker och kollat in de engagemang som redan dragit igång.

– Det har gett mycket energi och fått mig att förstå att det här är en riktig folkrörelse. Så istället för att tänka, oj, vad jag kommer att göra bort mig, kommer jag att tänka på hur många människor det är som backar projektet, säger han.

Förutom själva studion som syns i tv, och från torget, finns ett litet sovrum med våningssängar och ett pyttelitet badrum i glasburens privata del. När veckan nu drar igång känner de tre programledarna inte varandra särskilt väl.

– Det är lite kul för då går vi in i smekmånadsfasen direkt, säger Farah Abadi.

– Man kommer att få följa hela processen: smekmånad, vi bryter ihop, vi börjar störa oss på varandra, vi blir trötta och börjar bråka, bryter William Spetz in med ett skratt.

Annons

– Jag tänker mig att det är som att göra lumpen ihop, eller åka på kollo. Efter det här kommer vi säkert vilja åka på semester ihop, fortsätter Farah Abadi.

Eller aldrig mer vilja se varandra?

– Oavsett om vi skulle råka vara lite småtaskiga mot varandra har vi varit med i ett så positivt sammanhang att alla våra minnen kommer vara förankrade i det, så vi kommer aldrig kunna hata varandra, säger Daniel Adams-Ray.

Vad ska till för att ni ska känna er nöjda när ni kliver ut ur buren på söndag?

– Det är svårt att säga vad som krävs nu, men om ett halvår när jag ser vad pengarna gått till, hur de hjälpt men också om det kommer fram någon på stan och säger, ”shit vad bra det var, det här fick jag lära mig” – då kommer jag känna mig nöjd, säger Farah Abadi.

– Det är lätt att bli lite besatt av att mäta framgångar på olika sätt. Men hur kan man mäta om kunskapsnivån höjts? Men om människor med funktionsnedsättning kan känna av att det skett en liten, liten attitydförändring, då har vi verkligen gjort något, säger Daniel Adams-Ray.

Och det värsta som kan hända?

– Att ingen engagerar sig. Att ingen bryr sig eller önskar låtar, utan att vi står där och ordbajsar. Det viktigaste är att människor tar till sig av det vi alla ska lära oss, säger William Spetz.

– Det finns ingen Musikhjälpen om det inte finns engagemang. Då är det bara tre stycken stollar som sitter i en studio på torget, säger Farah Abadi.

Det lär knappast hända när sändningen drar igång klockan 20, med Molly Sandén och First Aid Kit som första gäster.

bild 1/3
Gästerna i studion, och de blir många under den 144 timmar långa direktsändningen, får prata i den här glada ”mikrofongubben”.
Musikhjälpens programledare William Spetz, Daniel Adams-Ray och Farah Abadi är på plats i buren på Stortorget i Lund. Klockan 20 på måndagskvällen blir de inlåsta och först på söndag klockan 21 släpps de ut igen. Foto: Pernilla Ekdahl
Programledartrion inledde måndagen med en pressträff och blev fotograferade både avigt och rätt.
Gästerna i studion, och de blir många under den 144 timmar långa direktsändningen, får prata i den här glada ”mikrofongubben”.
Musikhjälpens programledare William Spetz, Daniel Adams-Ray och Farah Abadi är på plats i buren på Stortorget i Lund. Klockan 20 på måndagskvällen blir de inlåsta och först på söndag klockan 21 släpps de ut igen. Foto: Pernilla Ekdahl
Fakta:

Fakta Musikhjälpen

Programledare: Farah Abadi. Programledare i Relationsradion i P3, har varit folkets ambassadör under Musikhjälpen 2015 och 2016 och var programledare för Musikhjälpen 2017.

Daniel Adams-Ray. Artist med förflutet i Snook, numera solo. Var Musikhjälpens resande reporter 2011.

William Spetz: Skådespelare som började lägga ut sketcher på Youtube som 13-åring och som gjort flera humorserier. Var Musikhjälpens resande reporter 2014.

Resande reporter: Hanna Persson, känd under namnet ”HanaPee”, som började som bloggare men numera även är programledare, tv-producent och skribent och har en egen pod.

Publikens ambassadörer: Peg Parnevik, artist, och Aron Andersson, elitidrottare med fyra Paralympics bakom sig, och programledare med mera.

Sändning: Musikhjälpen direktsänds i P3, SVT Play och Musikhjälpen-appen. Stora delar sänds även i SVT2, SVT24 och P4, från start måndag klockan 20 till söndag klockan 21.

All info om schema, tävlingar, auktioner med mera finns på www.musikhjälpen.se

Musikhjälpen arrangeras av SVT, Sveriges Radio och Radiohjälpen.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons