Alliansens budget vann med 62 röster mot S-förslagets 39 i omröstningen. SD la ner sina röster. Foto: Stefan Olofson

Alliansens regionbudget klubbad

Skåne 1,4 miljarder mer i Region Skånes kassa. Det är resultatet av den skattehöjning med 49 öre som regionfullmäktige beslutade om på tisdagen.

I nästan två dagar har budgetdebatten pågått. Cirka en miljard av intäktsförstärkningen avsätts för att klara kommande investeringar i sjukvård och kollektivtrafik. Det räcker till hälften av upplåningen.
– Det här är en stark budget, som sanerar regionens stora skuld och blir en nystart för regionens verksamheter, förklarar Carl-Johan Sonesson (M) regionstyrelsens ordförande.

Primärvården får 371 miljoner. Vårdcentralerna ska utgöra 25 procent av den totala sjukvården, mot dagens 16, om några år.
Liberalerna har drivit primärvårdssatsningen med emfas länge. Inget av de övriga partierna har något emot det, men Socialdemokraterna betonar att sjukhusen måste få gott om tid på sig för omställningen.
Alliansens budget är i princip även Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas. S vill höja skatten med 56 öre, men la sitt förslag när alliansens skattehöjning vann omröstningen i regionstyrelsen. Skillnaden är marginell.
Oppositionsledaren Henrik Fritzon (S) ifrågasätter alliansens tagande och givande av pengar.
– Ni lägger en generell besparing på alla verksamheter med två procent, samtidigt som ni ger tillbaka en del, säger han.

Sjukhusen i Lund/Malmö, Helsingborg och Kristianstad dras med ett miljardunderskott i år. Sus står för den största delen.
De får drygt 700 miljoner nästa år för att klara sparbetinget. Nu har de piskan på ryggen att hålla sina ramar, för några extra pengar lär de inte få. Sjukvården ska spara 675 miljoner.
Vänsterpartiets Sara Svensson är kritisk:
– Det kommer ni inte att klara. Er stora omorganisering kommer att kosta både tid och pengar.
Alliansen håller inte med om det.
– Sjukvården tilldelas ju hela 2,4 miljarder mer 2019, svarar Carl-Johan Sonesson.
Niclas Nilsson, SD:s gruppledare menar att skattehöjningen behövs.
– Det är den oansvariga invandringspolitiken som driver på kostnaderna.
De rödgröna och Centern krävde bevis för det.

Kulturen och regionala utvecklingsnämnden tillhör också sparmålen, vilket bekymrar oppositionen.
– Sparbetinget motsvarar tolv procent av verksamheten, sa Sten Svensson (S).

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du fikat på kafé i sommar?

Loading ... Loading ...