Honungsbranschen är först ut i satsningen som ska förenkla för nya företag. Foto: Yvonne Åsell

Ny guide för nyföretagare i de gröna näringarna

På landet

Nu ska det bli enklare att bli företagare inom de gröna näringarna. Jordbruksverket, Tillväxtverket och Livsmedelsverket har lanserat en ny guide som ska underlätta byråkratin i samband med verksamhetsstarten.
Den stora vinsten är enligt myndigheterna att man som företagare dels slipper vara rädd för att missa någon information eller något tillstånd, dels att man har allt samlat och får en bra överblick utan att behöva leta sig fram på olika myndigheters webbplatser.
Guiden kommer lanseras stegvis för olika branscher och först ut är biodlar- eller honungsbranschen. I början av nästa år kommer en liknande lösning för vattenbruksföretag. Planen är att fler branscher ska läggas till i tjänsten.
– Det här är två pilotbranscher som är en sorts motvikter. Biodlar- och honungsbranschen är ganska enkel att starta företag inom, medan för vattenbruk kan det krävas över 40 olika tillstånd. Nästa år ska vi kartlägga hur vi kan skala upp guidestöd och tjänster så att fler branscher inom livsmedelskedjan kan inkluderas i lösningen på ett effektivt sätt, säger Anne Hansson, uppdragsledare för Smartare livsmedelskedja – digitalt först.
Guiderna finns på portalen verksamt.se som samlar alla de myndighetskontakter som behövs för att starta företag.