Annons

Bästa tipsen för en god kulturjul

Publicerad 12 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Clemens Altgård: Bok/cd: Var är ni nu Dom Dummaste? Nästa år fyller ett av Sveriges mest originella rockband, med operasångaren Lars Cleveman på sång, 40 år. En bok med bilder, texter om bandet och 44 låtar på 2 cd. Boken kan beställas via Dom Dummastes Facebooksida.

Dvd:

Annons

Britannia. HBO-tv-serie som i dessa Brexit-tider släppts på dvd. Britannia tar sin början år 43 e Kr. Manuset har skrivits av dramatikern Jez Butterworth och skildrar romarnas invasion och försök att besegra kelterna. Men den gör inte anspråk på att vara historiskt korrekt. Istället väcker den, förutom att vara underhållande, intressanta tankar kring imperialism, kolonialism och brittisk identitet. (Kan beställas från exempelvis Ginza eller CDon)

Bok (finns även som ljudbok):

Malmömord (Venaröd förlag) av Greger Larsson. En bok i true crime-genren och alltså ingen deckare. Tolv mordfall under tidsperioden 1965-2004 avhandlas sakligt och initierat. Försedd med förord av Kristian Lundberg. (Kan köpas direkt på venarodforlag.se/webbshop/)

Matilda Arborelius:

Bok:

Årets julklapp är som bekant det begagnade plagget. Jag vill gärna lyfta fram den begagnade boken. På den dagliga verksamheten Bokbytet i Malmö kan du gratis byta dina utlästa böcker mot andra böcker. Dessutom dignar hyllorna av böcker i de flesta second hand-affärer.

Musik:

Ta dig tid att rota igenom läskbackarna på loppisar efter spännande vinyler. LP är trendigt och det finns faktiskt möjlighet att fynda annat än dansband om man har tålamod.

Papper:

Anteckningsböcker kan väl ingen få för många av. Ge den glömske, den poetiske, den nostalgiske, den romantiska, den pedantiska eller den drömska en anteckningsbok av återvunnet papper. Brukar finnas i välsorterade bokhandlar, och om inte finns många fina av miljömärkt papper.

Annons

Pernilla Ekdahl:

Konsert:

Biljetter till Rival Sons konsert på Store Vega i Köpenhamn den 5 mars. Ett av världens bästa liveband i en klassisk konsertlokal. Ett måste för alla som gillar rock. Eller bara bra livemusik.

Bok:

Harry Potter, illustrerad nyutgåva. För alla som läst böckerna, sett filmerna men ändå vill ha mer Harry Potter är de illustrerade versionerna, med makalösa bilder av Jim Kay, en fin julklapp. Hittills finns Harry Potter De vises sten, Hemligheternas kammare och Fången från Azkaban på svenska.

Tv-serie:

Ett abonnemang på HBO Nordic, för den som vill se eller se om Game of Thrones, i god tid tills den åttonde och allra sista säsongen visas med start i april 2019.

Martina Jarminder:

Tre fantastiska Kate Bush-klappar landar lagom till jul:

Lp:

Annons

Kate Bush remastered I-IV. Om du känner dig rik eller ska ge julklapp till en vinylskivshipster. Hela katalogen remastrad av Kate Bush själv, b-sidor och covers som inte tidigare släpps, samt guldklimpen Before the Dawn, Bushs första liveframträdande på 35 år. Eftersom jag satt i publiken kan jag intyga att rösten är i bättre form än någonsin. Det var flera decennier sedan Kate Bush-album gick att få på vinyl senast.

Cd:

Kate Bush Remastered I-II: cd-versionen, där man klämt ihop materialet i två boxar, vilket inte gör lika ont i plånboken.

Bok:

How to be invisible: Kate Bushs texter i urval av författaren, i en snygg tygklädd volym, som gjord för att klappa ömsint över ryggen.

Lars-Erik Larsson:

Opera:

En operabiljett, naturligtvis. Malmö Opera har mycket intressant att komma med under nästa år, liksom Det Kongelige i Köpenhamn. Eller varför inte en av Skånes många sommaroperor?

Konsert:

Berliner Philharmonikers julpaket: en tolvmånaders prenumeration på tillgång till Berliner Philharmonikers Digtal concert hall plus en dubbel-DVD med inspelningar med den tillträdande dirigenten Kirill Petrenko. Finns att beställa på https://xmas.digitalconcerthall.com/xmas/

Annons

Instrument:

En blockflöjt. Ja just det en vanlig blockflöjt, ett instrument utan sladdar och elektronik. Den notkunnige kan spela sina favoritmelodier, alla kan få fram ljud och skapa sin egen musik. Underbart avkopplande.

Sophie Lossing:

Mat:

Om mat är kultur, och det är det ju, tipsar jag om en nyöppnad, internationell matmarknad på Refshaleön i Köpenhamn. Där i det industriella hamnområdet ryms mat från alla hörn i containers och bodar. Rufft och helt underbart. Så ge någon en biljett till Köpenhamn och be dem ha tålamod ända till våren då marknaden öppnar igen.

Bok:

Vill man ha en inblick i Sveriges historia genom vår skogshistoria, ska man ta sig an Gunnar Wetterbergs nyutkomna bok Träd - En vandring genom den svenska skogen. Han är kanske mest känd som historiker i tv-programmet Fråga Lund, men är också passionerat skogstokig, och det känns i hans kärleksförklaring till träden och skogen.

Bok:

Och så lite spänning. I Petra Holsts, Jag släpper dig aldrig, ligger inte det gastkramande i braskande brott eller blodiga mord. Nej, det är i stället det psykologiska spelet mellan två makar som får en att bita på naglarna. Holst håller en på halster i det längsta och man undrar hela tiden vem som är galen. Det är till och med så att man känner sig lite paranoid själv.

Evelina Stenbeck:

Annons

Bok:

Jacqueline Woodson, Brun flicka drömmer. Årets Almapristagare Jacqueline Woodsons memoarer Brun flicka drömmer är skrivna på fri vers. Genom sin familjs historia och sin egen uppväxt skildrar hon ett USA på 1960- och 1970-talet som skälver av uppror. En julklapp som passar alla, barn, unga och vuxna.

Bok:

Sven Anders Johansson, Det cyniska tillståndet. Litteraturvetaren Sven Anders Johansson försöker i sin senaste bok Det cyniska tillståndet formulera en hållning gentemot vår samtids stora frågor. En provokativ, intellektuellt utmanande och viktig bok för den som oroar sig över klimatet, politiken och framtiden.

Bok:

Wera von Essen, En debutants dagbok. En debutants dagbok handlar om att vilja bli författare. Oavsett om berättaren befinner sig i ett regngrått Stockholm, ett av droger och intressanta möten skimrande Berlin eller ett soldränkt Lissabon står arbetet med den litterära dagboken i centrum. Till den som vill skriva, redan skriver, eller tycker om att läsa om andras skrivande.

Gunilla Wedding:

Bok:

Stina Jackssons debutroman Silvervägen blev årets bästa svenska kriminalroman i år och bättre läsning för den som gillar spänning och välfångad stämning är svårt att hitta. I korthet - ett försvinnande, en förtvivlad pappa som letar längs en långsträckt väg i Västerbottens inland, ett litet och slitet samhälle och så kärleksfulla karaktärsskildringar.

Tidskrift:

Annons

En prenumeration på den Malmöbaserade historietidskriften Historiskan (fyra nummer per år) är ett måste för den som vill få perspektiv på den fortfarande så ojämlika historieskrivningen. Här sätts kvinnor i fokus och läsaren lär sig mer om välbekanta personer och händelser och ännu mer om det som kanske inte är så välbekant.

Teaterbesök:

Cirkeln-författaren Sara Bergmark Elfgren har specialskrivit en pjäs för Malmö Stadsteater. 9 mars är det premiär för Oscar Liljas försvinnande om fyra unga med konstnärsdrömmar på en folkhögskola som dras in i krtesen kring den gåtfulle Oscar Lilja. Avancerad teknik, musik, projektioner och en del som skrämmer utlovas. Förhoppningsvis den perfekta klappen för så väl halvvuxna som vuxna med känsla för teater, fantasy och skräck.

bild 1/10
A skier passes snow covered trees in the Thuringian Forest near Oberhof, central Germany, on Tuesday, Jan. 22, 2013. The winter weather with temperatures around far below the freezing point will continue next days, according to forecasts. (AP Photo/Jens Meyer)
Britannia. Foto: HBO
Foto: TT
Rival Sons.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Kate Bush. 
Foto: TT
Foto: TT
Persons take a stroll in the  snowy Thuringian Forest at the Schneekopf mountain near Gehlberg, Germany, Monday, Feb. 2, 2015. The winter weather with temperatures  below the freezing point will continue next days, according to forecasts. (AP Photo/Jens Meyer)
A skier passes snow covered trees in the Thuringian Forest near Oberhof, central Germany, on Tuesday, Jan. 22, 2013. The winter weather with temperatures around far below the freezing point will continue next days, according to forecasts. (AP Photo/Jens Meyer)
Britannia. Foto: HBO
Clemens Altgård Matilda Arborelius Pernilla Ekdahl Martina Jarminer Lars-Erik Larsson Sophie Lossing Eveli
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons