Annons

Storebror tar på sig skulden

Hässleholm • Publicerad 12 december 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Hagelgeväret var ett av vapnen som storebrodern lovade att förvara åt en annan man. Det förvarades först på icke angiven plats, sedan i lägenheten där han hade andrahandskontrakt, och slutligen i flickvännens lägenhet. 
FOTO: Förundersökningsprotokollet
Hagelgeväret var ett av vapnen som storebrodern lovade att förvara åt en annan man. Det förvarades först på icke angiven plats, sedan i lägenheten där han hade andrahandskontrakt, och slutligen i flickvännens lägenhet. FOTO: Förundersökningsprotokollet

När polisen misstänkte narkotikaförsäljning och genomförde en husrannsakan i två lägenheter i närheten av Qpoolen fann man inte bara ett drygt halvkilo cannabis, utan också tre pistoler och ett hagelgevär.

Det var starten på en nästan fyra månader lång häktningstid för två bröder, 24 och 18 år gamla. På onsdagen tog ärendet nästa steg då det var uppe i tingsrätten under den första av totalt två rättegångsdagar.

Annons

Den yngre brodern åtalas för narkotikabrott och grovt vapenbrott avseende två pistoler. Den äldre har samma punkter emot sig, men det grova vapenbrottet gäller i detta fall samma två pistoler samt ett hagelgevär. Den aktuella narkotikan handlar om drygt ett halvt kilo cannabis. Den tredje pistolen som hittades i en av de båda lägenheterna var endast en kolsyrepistol, och därmed inte tillståndspliktig.

Inte oväntat hade de båda bröderna en annan syn på saken än åklagaren. Den äldre brodern erkände att en del av narkotikan var hans och att han sålt lite, men menade att han bara förvarat den mesta narkotikan och vapnen åt en annan person. Eftersom den ena pistolen var obrukbar och den andra var av svagare slaget förnekade han att vapenbrottet skulle vara grovt.

Den yngre brodern erkände en del av narkotikainnehavet, men nekade till att han haft någon som helst kännedom om vapnen.

– Jag fick reda på det här med vapnen när jag kom till häktet. Jag höll på att trilla av stolen när de sa att jag var misstänkt för grovt vapenbrott, säger lillebrodern.

Centrala i historien är två lägenheter i trappuppgångar intill varandra. Den äldre brodern bodde först i den ena tillsammans med sin dåvarande flickvän, men flyttade till den andra trappuppgången när en bekant sagt upp sin lägenhet och rest utomlands.

Det var i denna andra lägenhet som det mesta av det som hittades vid husrannsakningarna hittades. De som huvudsakligen hade tillgång till den var storebrodern som hyrt i andrahand med uppdrag att flyttstäda lägenheten när månaden var slut, och lillebrodern eftersom de båda passade den egentliga lägenhetsinnehavarens hund.

Kammaråklagare Christoffer Ramqvist gjorde vad han kunde för att med hjälp av fingeravtryck, sms-konversationer och utfrågningar knyta de båda bröderna till de samlade åtalspunkterna.

Han menade att bröderna sålt narkotika ihop eller i samförstånd, och pekade på flera sms där den äldre brodern pratade om sin bror.

– Men bror är ett brett koncept, det är mer som kompis. Man skulle kunna säga att jag har 200 bröder i Skåne, säger storebrodern.

Åklagaren kontrade med ett sms där det uttryckligen talades om en lillebror.

Annons

– Det vill jag inte kommentera, blev svaret.

När den yngre brodern fick samma fråga konstaterade han att det sannolikt var han som det syftades på, men att bröderna inte haft något samarbete kring försäljning.

– Om det kom någon ny som ville köpa av mig så frågade jag inte vem det var som hänvisat till mig, säger lillebrodern.

Vapnen och lejonparten av narkotikan ska storebrodern enligt egen utsago förvarat åt en bekant som inte kunde ha det hemma. Som tack skulle han få 50 gram cannabis.

– Det var det dummaste beslut jag har tagit, konstaterade han.

Sakerna förvarades först på en plats som storebrodern inte ville definiera, innan de flyttades till lägenheten med andrahandskontrakt. Geväret flyttades sedan vidare till flickvännens lägenhet, när det åter var bättre i parets relation.

– Jag började få lite panik eftersom det bara var två veckor kvar till lägenheten skulle vara tom, och man kan inte flytta en sådan pinal hur som helst. Och bor man i centrala Hässleholm kan man inte gå ut i trädgården och gräva ner ett hagelgevär, säger han.

Av lillebrodern skulle haft kännedom om vare sig vapen eller det större partiet narkotika förnekade båda.

Rättegången fortsätter på fredag.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons