Annons

”Det här är en väldigt kall syn”

Östra Göinge • Publicerad 13 december 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Jörgen Svensson är inte nöjd med svaret gällande habiliteringsersättning. FOTO: PETER PAULSSON/ARKIV
Jörgen Svensson är inte nöjd med svaret gällande habiliteringsersättning. FOTO: PETER PAULSSON/ARKIV

Svensson och hans kollegor bjöd inför valet in samtliga partier till diskussion om frågor gällande vardagen för personer med någon form av funktionsnedsättning (Demens, afasi, OCD/tvångssyndrom samt barn och unga med utvecklingsstörning). En fråga som kom upp var habiliteringsersättningen.

Svensson berättar att kommunen sökt och fått statsbidrag riktat till habiliteringsersättning och representanterna för de olika grupperna ville ha svar på vad som händer med statsbidraget.

Annons

I svaret från verksamhetschefen för hälsa och omsorg står det att kommunen ansökte om statsbidraget ”med förhoppning att bidraget skulle göra det möjligt för oss att genomföra även andra satsningar för målgruppen, inte bara höja habiliteringsersättningen. Tyvärr förefaller det inte vara möjligt, varför vi kommer att återbetala delar av statsbidraget som vi inte använt”.

– Vad de skriver är ju att de hellre ger tillbaka pengarna om de inte får använda dem som de vill. De skickar alltså tillbaka pengarna istället för att låta dem gå till de här utsatta människorna, säger Jörgen Svensson.

I svaret från kommunen påpekas också att beslut om habiliteringsersättningens vara eller ice vara och om dess nivå helt och hållet är en fråga för den enskilda kommunen. Därför, står det i svaret, är det märkligt att regeringen valt att besluta om ett riktat statsbidrag endast för 2018 till en icke-obligatorisk kommunal ersättning.

Beslut om eventuella förändringar av habiliteringsersättningens nivå tas i samband med fullmäktiges beslut om mål- och resultatplan i juni varje år. Habiliteringsersättningen i Östra Göinge höjdes 1 januari 2018 ”utan statlig inblandning”, står det i svaret.

Jörgen Svensson var efter mötet med politikerna inför valet positiv och menade att de verkade villiga att förbättra vardagen för personer med funktionsnedsättning. Det märker han dock inget av i det här svaret.

– Det här är en väldigt kall syn. Habiliteringsersättningen har stor betydelse för många, de flesta har en väldigt skral ekonomi. Men det här är politiska beslut och inte tjänstemannabeslut, så vi har skickat vidare det till politikerna och hoppas på en reaktion. Vi väntar med spänning på svar, säger Svensson.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons