Annons

Ger nytt liv till småfolk och tomtar

Gylsboda Karin Linderoth har blivit Göingebygdens egen julkortsdrottning. Trots att allt fler skickar digitala julkort har Karins motiv blivit omåttligt populära.
Personligt • Publicerad 13 december 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Den här dagen befinner sig Karin Linderoth i det renoverade Sliperiet i Gylsboda utanför Lönsboda. Här började julmarknadsmyset med julöppet den 8 december och det slutar inte förrän på söndag den 16 december.

Man kan säga att Gylsboda nästan är Göinges utpost på vägen mot Blekinge.

Annons

Det är en miljö som Karin älskar. Skogen, sjöarna, djuren och tystnaden. Själv bor hon på Santatorp strax utanför Lönsboda och det är här som hennes julmotiv växer fram.

Hon började på allvar att måla julkort för ungefär sex år sedan. Först sålde hon till Backemarks som är en stor korttillverkare innan hon tog hand om det mesta själv.

Förutom julkort har hon skrivit flera böcker om kossan Margit och hennes äventyr, samt en bok om drakar. Även böckerna har blivit populära, inte minst för bilderna som gillas av både gamla och unga.

2016 fick Karin Osby kommuns kulturpris något hon delade med kossan Margit. För Margit finns på riktigt, är av rasen highland cattle och tror ofta att hon är en hund.

Margit var från början en kalv som stötts bort av sin mamma och fick förvandlas till en julklapp till Karin. Detta var ett lyckokast eftersom Margit blivit kändis i bokform och hon finns givetvis även med på flera julkort.

Margit älskade clementiner och bröd som liten kalv men har med tiden ”normaliserats”.

Kärleken till hundar visade sig redan på ett tidigt stadium då hon rymde in i hallen till grannarna när hon hörde deras hundar skälla.

Vad som är verklighet och fantasi i Karins omgivning kan man inte så noga veta. Och egentligen spelar det kanske ingen roll.

Vättar, troll, tomtar, älvor och allehanda småfigurer blir märkligt levande genom Karins penslar. Hon ger även djuren en själ i sina bilder.

Det är inte bara kossan Margit som tittar fram på de snöiga julkorten. Här dyker även hästar, rävar, får, katter, råttor och andra djur som bor i skogen upp.

Annons

Just nu snöar de på djur och småknytt, men snart kommer vårsolen och Karin planerar som bäst att även skapa påskkort.

Karin har en webbutik där hon säljer sina kort, men hon är givetvis även ute på mässor och julmarknader.

Nu senast var hon på Huseby där hon fick snabbeställa 8 000 nya kort.

– Jag fick packa på nätterna och sälja på dagarna, berättar Karin.

Anledningen till att bilderna blivit så populära tror hon beror på motiven som föder en längtan till ett enklare och lugnare liv.

– Förmodligen finns det något nedärvt i oss som gör att vi dras till gemenskapen framför en gammal vedspis. Jag försöker att skapa en kontakt mellan motiven och den som tittar på dem, förklarar Karin.

Varje år dyker nya motiv upp och hittills har det blivit runt 70-80 stycken.

Hur många julkort skickar då Karin själv?

Inte ett enda, avslöjar hon. Efter den stora julkortsdosen under hösten orkar hon inte.

Framöver kommer Karin att släppa ytterligare en bok om drakar, den här gången blir det blomsterdrakar.

Annons

Hon har tidigare gett ut en drakbok. Det var en idé hon fick när hon deltog i en utställning till förmån för utsatta barn.

Karin berättar att drakarna är vackra, snälla, snabba och kan bli alldeles verkliga om man bara vill. De är dessutom fridlysta.

Senare kommer också en konstbok som berättar hur Karin bygger upp sina bilder och där hon ger tips.

En bok som slår an en riktig julton är hennes bok Decemberäventyret. Även här är det vintermys på hög nivå.

Ett av julkorten föreställer ett julpyntat Sliperi. Originalet har hon skänkt till föreningen, men det finns även 150 tryck av bilden där all behållning går till den kreativa föreningen ute i Göingeskogen.

bild 1/12
Konstnär: Karin Linderoth
Karin Linderoth ritar populära julkort.
Karin Linderoth ritar populära julkort. Pia Lindberg.
Karin Linderoth ritar populära julkort.
Karin Linderoth ritar populära julkort. Sliperiet.
Karin Linderoth ritar populära julkort.
Julkort av Karin Linderoth.
Julkort av Karin Linderoth.
Julkort av Karin Linderoth.
Julkort av Karin Linderoth.
Julkort av Karin Linderoth.
Konstnär: Karin Linderoth
Konstnär: Karin Linderoth
Karin Linderoth ritar populära julkort.
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons