Annons

Lizzie, 92, fastnade i kön till färdtjänsten

Hässleholm • Publicerad 13 december 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Lizzie Fingalsson i Bjärnum, 92, fick beskedet att det var 45 minuters kö till färdtjänstens beställningscentral när hon skulle åka hem från vårdcentralen.                          Foto. Stefan Olofson
Lizzie Fingalsson i Bjärnum, 92, fick beskedet att det var 45 minuters kö till färdtjänstens beställningscentral när hon skulle åka hem från vårdcentralen. Foto. Stefan Olofson

– Jag besökte vårdcentralen för att ta en spruta. När det var klart så bad jag personalen att beställa en färdtjänstbil hem till Bjärnum, säger Lizzie Fingalsson.

Efter en stund kom sköterskan ut till Lizzie och berättade att hon fått besked att det stod många i kö till beställningscentralen i Hässleholm.

Annons

– Det skulle ta minst tre kvart innan det blev min tur. Skulle jag sitta där och vänta så länge på att få beställa och sedan vänta på taxi. Så ska det ju inte behöva vara, säger Lizzie Fingalsson.

I väntrummet satt en annan dam som väntade på att hennes taxi skulle hämta henne. Hon hade beställt resa både dit och hem redan på morgonen.

– När taxin kom frågade hon om inte jag kunde få följa med i bilen också. Men chauffören svarade att det inte gick, säger Lizzie Fingalsson.

Besviken satte hon sig ner och undrade hur hon skulle komma hem till Bjärnum.

En herre som skulle ta sin spruta hade hört om Lizzie Fingalssons prekära situation.

– Han frågade mig om jag ville åka med honom i hans bil när hans behandling var klar, och jag svarade ja. Det var ju en bra möjlighet.

Lizzie Fingalsson kom så småningom hem till lägenheten i Bjärnum.

Hon åker en del färdtjänst och tycker att väntetiderna har ökat den senaste tiden.

– Jag får vänta längre nu. De har ju flyttat hem beställningscentralen till Hässleholm, så jag undrar varför det tar längre tid nu är när jag blev kopplad till beställningscentralen i Baltikum tidigare.

Hon brukar beställa en bil klockan 7.15 på morgonen när hon ska resa till vårdcentralen, eller till dottern i Hässleholm.

Annons

– Det brukar vara några före mig i kön, men det får jag acceptera. Ringer jag senare så ökar väntetiden, säger Lizzie Fingalsson.

Bilarna brukar för det allra mesta komma på utsatt tid.

– Det fungerar bra, men det händer inte sällan att vissa chaufförer sitter kvar vid ratten och jag får öppna dörren själv och sätta mig. Är man så gammal som jag tycker jag att de kan gå ut ur taxin ut och öppna dörren.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons