Annons

SD har fått makt med hjälp av M

Krönika SD:s nya makt­ställ­ning har blivit tyd­ligare i Kommunsverige, där SD-po­li­ti­ker nu är del av ma­jo­ri­teten i fyra kom­muner.
Opinion • Publicerad 13 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I går röstade riks­dagen om nästa års bud­get. Det var en an­nor­lunda pro­cess efter­som ex­pe­di­tions­re­ger­ingen bar lagt fram en över­gångs­bud­get utan nya re­form­er. Där­emot har op­po­si­tions­par­tierna lagt fram egna mo­tioner i van­lig ord­ning. Ef­ter att M och KD enats om en ge­men­sam res­er­va­tion i fi­nans­ut­skottet lovade SD att rösta för denna som där­med fick ma­jo­ri­tet.

Från väns­ter­si­dan kom an­kla­gel­ser mot C (!) för att ge SD makt över bud­geten ge­nom att inte stödja över­gångs­bud­geten. C röstade en­ligt prax­is bara på sin egen mo­tion och lade se­dan ned rösterna. Kri­tiken för att ge SD stöd var där­för för­felad.

Annons

SD har även de senaste två man­dat­pe­ri­oderna haft makten att av­göra block­skil­jan­de frå­gor. Först att ut­nyttja detta var Socialdemokraterna 2013, när SD:s stöd ut­nyttjades för att bryta ut en fö­re­slagen skat­te­sänk­ning ur bud­geten. Det bröt ti­digare över­ens­kommen prax­is om att ta bud­geten i ett klubb­slag, och det in­ne­bar att S tog stöd av SD för att fälla ett re­ger­ings­för­slag.

Då hade SD bara 20 man­dat i riks­dagen men ändå en våg­mäs­tar­pos­i­tion. För­ra man­dat­pe­ri­oden fick allians­par­tierna med stöd av SD ma­jo­ri­tet för ett stort an­tal till­kän­na­gi­van­den till rege­ringen, men S/MP-rege­ringen fick SD:s stöd i fler block­skil­jan­de om­röst­ningar. Att SD nu gav stöd till M/KD-bud­geten är ingen prin­ci­pi­ell skill­nad.

Det som där­emot kan ge SD mer makt i riks­dagen är en ändrad at­ti­tyd från M och KD. Den syntes först i tal­mans­valet. När andre vice tal­man skulle väljas stödde åtta le­da­möter, san­no­likt från M el­ler KD, ut­ö­ver SD:s egna Björn Söder trots att mot­kan­di­daten var al­li­ans­kam­raten Kers­tin Lundgren (C).

Skulle Ulf Kristersson bilda en M /KD-rege­ring skulle den i var­je om­röst­ning bli be­ro­en­de av SD:s röster för att få ige­nom block­skil­jan­de po­li­tik. Er­fa­ren­heterna från Danmark, där Dansk folkeparti utan­för rege­ringen pressat fram ef­ter­gifter som gjort Danmark till ett mind­re öp­pet land, visar på riskerna med ett sådant be­ro­en­de. SD har inte dolt att DF är en fö­re­bild för SD.

SD:s nya makt­ställ­ning har blivit än tyd­ligare i Kommunsverige, där SD-po­li­ti­ker nu är del av ma­jo­ri­teten i fyra kom­muner och har av­gjort makt­kampen i yt­ter­li­ga­re några.

I Hör­by är SD största par­ti med mer än 35 pro­cent av rösterna. Med stöd av M, KD samt SPI har SD tagit över makten. Det har par­tiet med stöd av M och KD gjort ock­så i Bro­möl­la och ble­kings­ka Söl­ves­borg.

I Staffanstorp valde M:s starke man Christian So­nes­son bort sam­ar­be­te med allians­par­tierna vilket skulle gett ma­jo­ri­tet och valde att in­leda po­li­tiskt sam­ar­be­te med SD.

I Trel­le­borg tog M och KD makten till­sam­mans med stöd av SD (som är största par­ti). I Häss­le­holm finns inget for­mellt sam­ar­be­te mel­lan den styrande mi­no­ri­teten M, KD och L, men SD har fått vice­ord­fö­ran­de­posterna i alla nämnder ge­nom en in­for­mell upp­gö­rel­se.

Från cen­tralt håll har M kri­ti­serat de skånska mo­de­raternas in­ställ­ning till sam­ar­be­te med SD, men några andra kon­se­kvenser har det inte fått.

Väl­ja­rnas röster ger in­fly­tan­de men utan ma­jo­ri­tet krävs stöd av andra för att få verk­lig makt. Det har M och KD bjudit på lo­kalt. Hur blir det på riks­planet?

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons