Annons

Komplicerat samarbete i Malmö

Opinion Är det slut på blockpolitiken i Malmö?
Opinion • Publicerad 15 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Är det slut på blockpolitiken i Malmö? Kanske. Så beskrevs det vid lanseringen av den första gemensamma budgeten för Socialdemokraterna och Liberalerna.

Flera av alliansens vallöften finns med, som kommunala ordningsvakter. Ett annat bra liberalt förslag är att försörjningsstöd betalas ut till individen och inte till ett hushåll, så att kvinnor från en konservativ bakgrund inte riskerar att hamna under en makes kontroll. Sänkta hyror på LSS-bostäder är också välkommet: andra har bättre råd med höjda hyror än LSS-brukare.

Annons

Katrin Stjernfeldt Jammeh beskriver med fog budgeten som osäker. Eftersom ingen ännu vet vad som sker på riksplanet är det något av en gissningslek.

Osäkerheten är inte begränsad till budgeten. Moderaterna röstade med bifall av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ner förslaget på ett tionde kommunalråd med beredningsansvar, som skulle gå till Miljöpartiet, trots att de inte f0rmellt ingår i den styrande konstellationen. Ärendet är nu uppskjutet till nästa vecka, med förvirring som följd. Miljöpartiets stöd krävs för att budgeten ska gå igenom, annars avgör Sverigedemokraterna.

Situationen i Malmö påminner om att samarbeten över blockgränser och ideologier inte är så okomplicerat som dem som ondgör sig över att mittenpartierna inte vill samarbeta med Socialdemokraterna på rikssnivå vill göra gällande.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons