Annons

Viktigt skapa för­tro­en­de

Le­da­re Utan för­tro­en­de mel­lan par­tier som ska sam­ar­beta är det svårt att nå fram till en upp­gö­rel­se, även om kom­pro­misser görs.
Opinion • Publicerad 15 december 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
An­nie Lööf (C) vill att fler par­tier tar an­svar. 	             Foto: TT
An­nie Lööf (C) vill att fler par­tier tar an­svar. Foto: TT

Riks­dagen röstade som väntat ner Ste­fan Löfven som re­ger­ings­bil­da­re. Det var tal­mannens andra för­slag till stats­mi­nis­ter som föll och där­med har ex­tra­val ryckt när­ma­re. Tal­mannen An­dre­as Norlén höjde ock­så spän­ningen ef­ter om­röst­ningen ge­nom att tala om att han tagit kon­takt med Valmyndigheten för att dis­ku­tera när och hur ett ex­tra val kan ordnas.

Som van­ligt verkar alla för­söka lägga skulden för att Sverige ännu inte har fått en ny rege­ring på Cen­ter­par­ti­et och An­nie Lööf. För­mod­li­gen där­för var­för det hon själv som före röstande mo­ti­verade var­för C skulle rösta mot Löfven, trots för­hand­lingarna mel­lan fyra par­tier.

Annons

C är det enda par­ti. till­sam­mans med L som lekt ”följa John” ef­ter An­nie Lööf se­dan valet, som gjort nå­gon po­si­tions­för­flytt­ning. Öv­riga har vägrat ändra in­ställ­ning till vilka som kan tänkas som stats­mi­nis­ter.

Men för­hand­lingarna mel­lan S, C, L och MP ledde inte till nå­gon upp­gö­rel­se, ef­ter att C:s par­ti­sty­rel­se och riks­dags­grupp sagt nej till det som par­tierna kommit fram till. Av rap­por­te­ringen att döma hade S backat långt när det gäller mil­jö- och lands­bygds­po­li­tik, ac­cep­terat att släppa fram familjeåterföreningar för sy­ris­ka flyk­tingar och även öppnat för änd­ringar på bo­stads­mark­naden och i ar­bets­rätten. Där­för var C:s nej lite för­vånande.

Men sam­ar­be­te måste bygga på för­tro­en­de. Det finns up­pen­bar­li­gen inte i till­räck­lig grad mel­lan Ste­fan Löfven och An­nie Lööf el­ler mel­lan S och C. Ska Löfven kun­na nå en upp­gö­rel­se med C är det för­tro­en­de­ska­pan­de åt­gärder han måste in­rikta sig på. Kan­ske ska han ringa Jan Eliasson (med FN-er­fa­ren­het) för hjälp?

För­tro­en­det är rubbat ock­så inom Alliansen. Det startade re­dan när KD utan hän­syn till al­li­ans­kam­raterna sade upp Decem­ber­över­ens­kom­mel­sen och fort­satte med Anna Kin­berg Batras flirtande med SD.

An­nie Lööf be­to­nade att nu måste de två stora par­tierna ta sitt an­svar och börja röra på sig. Det är en in­vit till båda att hitta sätt att få C:s stöd i nästa om­röst­ning.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons