Nordic Sugar storsatsar i Örtofta. - Det är ett sätt att säkra svensk sockerproduktion, säger fabrikschef Olof Dahlgren.
Bolaget har en långsiktig tanke med att vara en bra producent av socker i Europa.
En ny snitsel maich i rostfritt stål.
Skurna betor transporteras på band.
Den ljusa behållaren innehåller tunn sockersaft. Den koncentreras sedan för att kunna kristalliseras.
De gamla centrifugerna från 80-talet ska bytas ut och ersättas med nya.
Från kontrollrummet övervakas produktionen via ett stort antal monitorer.
Under en kampanj levereras cirka 2 miljoner ton betor in till Örtofta. Det blir drygt 300 000 ton socker.

Miljardsatsning ska säkra svensk sockerproduktion

På landet Nordic Sugar är berett att investera en miljard kronor i Örtofta för att möta den allt hårdare konkurrensen. Genom detta säkrar man också svensk sockerproduktion för framtiden.

Planerna går ut på att koncentrera den svenska verksamheten i Örtofta och flytta hit de specialprodukter som idag görs i Arlöv. Det formella beslutet om det är ännu inte fattat, men vissa delar som skulle ha genomförts i vilket fall som helst har redan påbörjats.
– Vi bygger nytt sockerhus. Den del där man kristalliserar och utvinner socker. Där har vi maskiner som behöver bytas ut till nyare och mera effektiva maskiner. Den delen kostar ungefär 450 miljoner kronor, säger Olof Dahlgren, fabrikschef.

Det som ska bytas ut är centrifuger och sockertorkor som separerar kristaller från sockersaft och sedan torkar sockret. Än så länge kör man vidare med den gamla utrustningen, men efter kampanjen ska den bytas ut.
– Det innebär att vi har möjlighet att göra 100 procent vitt socker, alltså strösocker. Idag kan vi maximalt göra 60 procent strösocker och 40 procent råsocker. Råsockret är råvara för de produkter som idag görs i Arlöv. Kan vi samla produktportföljen här så görs allt på samma ställe. Vi blir en unik fabrik i Europa.
Görs resten av investeringarna är ambitionen att klara det med den personal bolaget har idag och då flyttas personalen från Arlöv hit. I den kalkylen räknar man också med pensionsavgångar. I dagsläget finns ungefär 150 anställda på vardera fabrik. Det handlar om att reducera kostnader och fortsätta att vara konkurrenskraftiga.
– Det är ett sätt att säkra svensk sockerproduktion. Det hade inte gått med ett flertal mindre fabriker i Skåne, säger Olof Dahlgren.

Samtidigt pågår även de löpande investeringarna. Bland annat har man tagit en bettvätt i bruk i år och en snitsel maich, en behållare för att med varmvatten laka ur socker ur de skurna betorna. Båda kostar cirka 30 miljoner kronor vardera.
I samband med att sockerbruket i Köpingebro stängde 2006 lämnades kvoter, produktionsrätter, tillbaka till EU vilket gjorde att man tappade totalkapacitet i Sverige. Men Örtofta, som enskilt sockerbruk, har sedan ökat successivt genom att utnyttja fabriken bättre och förlänga kampanjerna.
– För 20 år sedan stannade man vid juletid. Idag pågår produktionen en månad till ungefär. Kampanjen varar i 120 dagar idag. Tidigare var det 90 dagar. Utrustningen har blivit större, mer förfinad och automatiserad. Men det är egentligen samma principer som funnits i över 100 år, säger Olof Dahlgren.

Dagens fråga

Har du varit utomlands på semestern?

Loading ... Loading ...