Foto: Ralph Bretzer
Foto: Ralph Bretzer
Foto: Ralph Bretzer
Foto: Ralph Bretzer
Foto: Ralph Bretzer
Foto: Ralph Bretzer
Foto: Ralph Bretzer
Foto: Ralph Bretzer
Foto: Ralph Bretzer
Foto: Ralph Bretzer

Anonyma mössen tillbaka i Malmö

Malmö Vinterkylan har slagit till i Malmö och det är tufft för både två och fyrbenta hemlösa.
Men nu har Anonymouse sett till att det finns någonstans att härbärgera sig för alla små gnagare.

Längs Borgmästaregatan, alldeles bredvid Malmö Konsthall, är det förmiddagslugnt strax efter nio på tisdagen. Men på ett ställe halvvägs in på gatan stannar nästan alla förbipasserande till, går ned på huk, fotar, ler, byter ett par ord med en främling innan de går vidare till vart de nu ska.

Vad är det då som fångar deras uppmärksamhet, där i marknivå?

Jo, det är gatukonstkollektivet Anonymouse som har varit framme igen. Efter restaurang, nötbutik, bokhandel, teater och mustivoli så har nu utbudet utökats med en frisersalong – med det yrkesgruppens traditioner troget ordvitsande namnet Hair and furever – och en dansstudio. Den sistnämnda har fått namn efter Resan till Amerika-karaktären Mama Mousekewitz (som i filmen är mamma till huvudrollsinnehavaren Fievel och hans syskon Yasha och Tanya).

Lämpligt nog, nu när vinterkylan slår sitt grepp om Malmö, ligger också härbärget Tass i tass vägg i vägg med Hair and furever. Härbärget är, enligt skylten, ett ”hem för vilsna och resande möss och andra gnagare”.
– Vi tycker att det är viktigt att alla har någonstans att ta vägen när kylan drar in över Sverige, så därför byggde vi ett härbärge, säger Pärlan på Anonymouse, till Skånskan.
– Malmö är ju också väldigt frisörtätt så det kändes passande på så vis. Som tidigare så diskuterar vi vad vi hade tyckt känts roligt och lite annorlunda och då landade vi på de här tre.

För den nyfikna som dristar sig att söka sig nedåt för att, så att säga, skaffa sig ett grod-… eh, jag menar, musperspektiv, finns mycket att upptäcka. Dansstudion är utrustad med ett fint trägolv, speglar och ett räcke längs väggen. I entrén till härbärget ser man till exempel en bonad med texten ”Frihet i smått, enighet i stort, kärlek i allt”. Och på frisersalongens bänk ligger, som sig bör, bilder med frisyrprover – modellerna är naturligtvis kända möss. Texten på skyltfönstret avslöjar att man kan få såväl pälsen som morrhåren trimmade för en rimlig penning.

Anonymouse har varit aktiva sedan man dök upp på gatukonstscenen för nästan precis två år sedan. Musrestaurangen Il Topolino och nötbutiken Noix de Vie slog upp sina dörrar i början av december 2016 och sedan dess har förutom Malmö även Borås och Gustavsberg fått musetablissemang, liksom Bayonne i Frankrike och på ön Isle of Man i Irländska sjön.
– De senaste grejerna vi gjorde var ju på Isle of man och de mottags väldigt väl. Även Bayonne och Gustavsberg ska fortfarande stå kvar, vi får ofta mail från besökare, säger Pärlan.

Fotnot: Om Pärlan är identisk med ekorrarna Piff och Puffs kompis i tv-serien Räddningspatrullen förtäljer inte historien.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

English below! God morgon Malmö! Efter en tids resande har pälsen vuxit sig lång, och då passar det alldeles utmärkt att besöka barberaren ”Hair and furever”. Och om ni skulle gå vilse eller inte har någonstans att sova kan härbärget Tass i Tass hjälpa till. Det är härligt att vara hemma! ………………… Good morning Malmö! After a bit of traveling the fur has grown and its high time to visit the barber, lucky for us ”Hair and furever” has opened just around the corner. And for our friends who has gotten lost or found themselves without a home there is always room at the shelter Paw to paw. It’s good to be back home! #anonymouse #anonymousemmx #hairandfurever #tassitass

Ett inlägg delat av AnonyMouse (@anonymouse_mmx)

Läs mer: