Annons

Från Österås till Thurevallen

Sport Han har varit med på hela Hässleholms IF:s resa till division två. Nu lämnar Haris Crnalic de grönvita för att bara 25 år gammal bli spelande tränare i Mala IF.
Sport • Publicerad 18 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Haris Crnalic har varit tidig med det mesta på fotbollsplanen.

Redan som 15-åring debuterade han i Hässleholms IF:s A-lag när de spelade i division fyra. Och i samma match (hemma mot Åsljunga) gjorde han sitt första A-lagsmål.

Annons

Nu som 25-åring tar han ett nytt steg i karriären och blir spelande tränare i nyuppflyttade division fem-laget Mala och ersätter där Fitim Ahmeti som valt att bara vara spelare nästa år.

– Jag har väl alltid funderat på att bli tränare, men kanske inte just nu. Men när de ställde frågan så var det en för bra chans att tacka nej till, och jag skulle ju ändå träna där två gånger i veckan, säger Haris.

Från början var det dock han själv som hörde av sig till Mala för att höra sig för om de ville dra nytta av hans tjänster som spelare. För efter tio år i Hässleholms IF kände han att det var dags att göra något nytt och få mer tid till andra saker.

– Det var inget lätt beslut. Jag funderade länge, och i och med att vi fick kvala oss kvar så drog det ut på tiden. Men när jag väl bestämt mig så var det även andra klubbar som hörde av sig, men Mala känns rätt, säger Haris som sedan tidigare känner många av spelarna i laget.

– Det är redan ett bra och gott gäng, och jag har spelat med en del av dem och gått i skolan med en del.

Under i stort sett hela sin tid i HIF har Haris haft Dan Olofsson som tränare och det är också hans filosofi som tränare som han till stora delar tar med sig till Mala.

– Han vill spela fotboll och det vill jag också. Det ska vara kul och jag vill att vi ska spela en rolig fotboll. Sen är det upp till mig att utveckla dem och få ihop hela gruppen.

För dem som tror att Haris varvar ner och inte har mer att ge nu när han lämnar division två för fem division fem tror fel.

– För mig är det här en utmaning som är både spännande och rolig, och jag har fortfarande mycket att ge. Sen är det så att man kan ge på olika sätt, nu blir det som tränare.

– Och det är inget som säger att jag inte kommer att spela division två igen. Vi siktar på att få möta HIF och IFK i tvåan med Mala, säger Haris.

Annons

Mala IF:s ordförande Magnus Persson är oerhört nöjd med att löst tränarfrågan efter Fitim Ahmeti, som på egen begäran valt att ta ett steg åt sidan.

– Han har tänkt att bygga hus och känner att han inte har tiden. Däremot kommer han att vara kvar som spelare och vara en resurs för Haris om det behövs.

Nu plockar ni in en ung oprövad tränare, hur kommer det sig?

– Vi ser det som en utmaning för både honom och oss, och tycker det är kul att kunna ge honom chansen för annars är det bara samma gamla tränare som går runt bland klubbarna. Sen är han en oerhört trevlig och positiv kille med mycket energi, säger Magnus Persson.

Förutom att Mala gjort klart med Haris som spelande tränare har de ytterligare nio spelare klara, medan Arber Sabani lämnar för Hässleholms IF och Kristoffer Blom går till IFK Osby.

– Vi har försökt bredda truppen så att vi ska klara oss kvar i femman, för nu kommer varje match att vara som de bästa matcherna var i sexan, säger Magnus Persson.

bild 1/2
Haris Crnalic och Albin Nilsson. Svenska cupen, på Österås. Hässleholms IF mot Trelleborgs FF. Foto: Stefan Sandström.
Thurevallen blir hemmaplan för Haris Crnalic nästa år, och det är ingen ny plats för honom. Han har varit där ett antal gånger och träningsspelat med Hässleholms IF. Foto: Robert Rolf
Haris Crnalic och Albin Nilsson. Svenska cupen, på Österås. Hässleholms IF mot Trelleborgs FF. Foto: Stefan Sandström.
Thurevallen blir hemmaplan för Haris Crnalic nästa år, och det är ingen ny plats för honom. Han har varit där ett antal gånger och träningsspelat med Hässleholms IF. Foto: Robert Rolf
Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons