Annons

Kostnadsplan för ny ortopedi klar i juni

Hässleholm Alla i regionstyrelsen har ambitionen att byggstarten för utbyggnaden av ortopedin på sjukhuset i Hässleholm ska börja 2020-2021.
Hässleholm • Publicerad 18 december 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Virtuella möten mellan vårdenheterna i kommunen ska patienterna ges snabbare och effektivare vård.                                                                                                                       Stefan Sandström/Arkiv
Virtuella möten mellan vårdenheterna i kommunen ska patienterna ges snabbare och effektivare vård. Stefan Sandström/Arkiv

Vid regionstyrelsens sammanträde på tisdagen beslutades att beredningen som arbetar med sjukhusets planering får i uppdrag att ta fram en kostnadsberäkning för projekteringen av de nya ortopedilokalerna.

– Det ska vi ha på bordet den 4 juni. Då kan vi se när vi kan ta in pengarna i budgeten till projekteringen och påbörja processen, säger regionrådet Per Einarsson (KD).

Annons

Projekteringen beräknas kosta 40 miljoner.

– Beredningen måste visa en realistisk genomförandeplan och detaljplanen måste vara klar. Vi håller ett högt tempo och vår ambition är att komma igång med bygget så fort som möjligt. Helst 2020-2021. Vi vill veta vad det kostar innan vi startar, säger Carl-Johan Sonesson (M) regionstyrelsens ordförande.

Det var på Socialdemokraternas initiativ som alliansen tog med attsatsen om att ta fram en kostnadsberäkning för ortopeden.

– Vi ville att kostnaderna skulle vara beräknade redan i mars 2019, men vi gick med på att vänta till juni, kommenterar Henrik Fritzon (S).

Alla partierna betonar att sjukhusets utbyggnad är en mycket angelägen fråga.

– För oss är det en viktig investering. Det kan dröja några år innan vi börjar bygga. Förhoppningen är att det inte blir senare än 2021, säger Sara Svensson, gruppledare för vänsterpartiet i Region Skåne.

Socialdemokraterna har gjort en stor affär av att alliansen inte har avsatt några pengar till projekteringen av bygget.

– Vi har satt av 40 miljoner i vår budget, säger Henrik Fritzon.

De övriga partiföreträdarna säger samstämmigt att det aldrig har diskuterats några pengar till projektet men att det däremot funnits en enighet om att när beredningen är klar med sin utbyggnadsplan och vad det kostar så kommer pengarna att skjutas till.

– Socialdemokraterna har gjort en höna av en fjäder, menar regionrådet Gilbert Tribo (L).

Annons

Inte alls, betonar Henrik Fritzon, som betonar att hans parti hela tiden varit tydliga om att projektet är viktigt och att projekteringen måste finansieras för att processen ska påskyndas.

– Vi ville höja skatten med åtta öre för att delvis finansiera projekteringen i Hässleholm, Lund och Malmö, säger han.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons