Mikael Torberntsson, samhällsbyggnadschef i Östra Göinge.
Mikael Torberntsson, samhällsbyggnadschef i Östra Göinge.
Mikael Torberntsson, samhällsbyggnadschef i Östra Göinge.

Torberntsson blir samhällsbyggnadschef

ÖSTRA GÖINGE Han har varit tillförordnad samhällsbyggnadschef sedan i somras. Och nu är det klart att Mikael Torberntsson blir ordinarie samhällsbyggnadschef från och med den 1 januari.
– Jag trivs fantastiskt bra här och det är en jätteutmaning att få fortsätta vara med och utveckla kommunen, säger han.

39-årige Torberntsson kommer från Härryda utanför Göteborg och jobbade på bank innan han flyttade till Östra Göinge för nio år sedan.

– Jag är ”pol magare” (har en politices magisterexamen) i grunden och då har man ett samhällsintresse. Att jobba på bank … det var otillfredsställande, jag kände att de var dags att ta tag i mitt liv och göra något jag brinner för. Här får jag vara med och skapa mervärden för kommunmedborgarna och det är ett privilegium, säger Torberntsson.

Varför blev det Östra Göinge?
– Jobbet. Och det har jag aldrig ångrat. Jag började som utvecklingssekreterare på kommunen. Jag blev lovad att få lära mig hela den kommunala organisationen och de har hållit vad de lovade. Jag har jobbat med skolfrågor, försörjningsstöd – alla frågor i kommunen.

Vad lockar med att bli samhällsbyggnadschef?
– Först och främst vill jag vara med ännu mer aktivt och utveckla kommunen. På ett personligt plan vill jag utveckla mitt ledarskap. Och det lockade att få tillbaka en där känslan att man hela tiden lär sig något nytt, att man inte kan gå på rutin. Det är en spännande utmaning.

Som samhällsbyggnadschef har han hela tiden kunden i fokus, berättar Torberntsson. De handlar ofta om stora och viktiga beslut när en medborgare vänder sig till Torberntssons avdelning. Kunden ska kanske bygga hus eller starta företag.
– Och det är ju jätteviktiga saker, stora beslut. Vi måste hela tiden vara medvetna om hur viktiga våra beslut är. Vi har ju lagar och regler som vi måste följa, men utifrån dem ska vi hitta den bästa lösningen för kunden. Och det är viktigt att vi är tydliga och förklarar våra beslut, säger Torberntsson.

Han hyllar arbetssättet i kommunen, den så kallade Göingemodellen, och menar att det i Östra Göinge finns unika möjligheter att förverkliga idéer.
– Vi har en tillitsbaserad styrning och alla anställda får möjlighet att ta plats. Eller, rättare sagt, alla anställda förväntas ta plats och det finns stort handlingsutrymme. Det finns kontinuitet och en tydlig politik med långsiktiga mål.

FAKTA
Namn: Mikael Torberntsson.
Ålder: 39 år.
Bor: Malmö. Kommer från Härryda och har under sin tid i Skåne hunnit bo i Sibbhult, Broby, Kristianstad och Hässleholm.
Familj: Fru och en son på tre månader.
Yrke: Just nu tf samhällsbyggnadschef i Östra Göinge. Samhällsbyggnadschef från och med 1 januari. Var tidigare stabschef i kommunen.
Fritidsintressen: Cykla mountainbike, springa och gå på gym. Gillar fotboll (håller på IFK Göteborg) och hockey. Beskriver sig själv som en musiknörd. Går ofta på konserter, gärna hårdrock och country.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tycker du om pommes frites?

Loading ... Loading ...