Annons

Kon­ser­va­tivt block inget för Kristersson

Opinion De som fan­ti­serar om ett nytt kon­ser­va­tivt block har inte fattat nå­gon­ting, slog Ulf Kristersson fast i sitt jultal.
Opinion • Publicerad 19 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

När Ulf Kristersson höll jul­tal spände han över ett stort om­rå­de – från lo­kala M-fram­gångar via skjut­ningarna i Malmö och det kommande idé­pro­gram­ar­be­tet till tankar om regeringsbildarprocessen.

En for­mu­le­ring som har bä­ring på både idé­pro­grammet och re­ger­ings­bil­dan­det var riktat di­rekt mot Jim­mie Åkesson, dock utan namns nämnande: De som fan­ti­serar om ett nytt kon­ser­va­tivt block har inte fattat nå­gon­ting.

Annons

Han ut­vecklade se­dan M:s li­be­rala rötter i sak­po­li­tik ge­nom åren, och liknade par­tiet vid ”en lib­er­al verk­stad med ett och an­nat kon­ser­va­tivt verk­tyg”.

I talet i öv­rigt hyllade han Alliansen som gör alla fyra par­tierna bättre. Den ar­gu­men­ta­tionen hade na­tur­ligt­vis främst till syf­te att för­söka få hela Alliansen att stå bak­om honom som näs­te stats­mi­nis­ter.

Han var ock­så tyd­lig med sin be­to­ning av att jäm­lik­het och jäm­ställd­het be­hövs i Mo­de­raternas ideo­lo­giska tänkande. Mer än om ekonomi handlar det om ut­bild­ning för att få lik­vär­diga för­ut­sätt­ningar. Men det handlar ock­så om att flic­kor och kvin­nor ska få sam­ma för­ut­sätt­ningar som poj­kar och män – från trä­nings­tider i sport­hallar till lika lön för lika ar­be­te.

Det här av­snittet visar att Ulf Kristersson vill göra Mo­de­raterna till nå­got mer än ett kon­ser­va­tivt par­ti som det en gång var. Just dagen ef­ter fi­ran­det av kvinn­lig röst­rätt var det särskilt ak­tu­ellt att be­tona.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons