Annons

Mu­tor ska be­straffas

Le­da­re Fler­åriga fäng­el­se­straff kan bli följden för Te­li­as för­re vd Lars Ny­berg och två med­å­ta­lade för mil­jard­mu­tor i Uz­be­ki­stan.
Opinion • Publicerad 19 december 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Te­li­as för­re vd Lars Ny­berg i dom­stolen. 	             Foto: TT
Te­li­as för­re vd Lars Ny­berg i dom­stolen. Foto: TT

Te­lia mutade dot­tern till Uz­be­ki­stans dik­ta­tor Is­lam Karimov, hävdar åkla­ga­ren i sin slut­plä­der­ing när den långa rät­te­gången mot Te­li­as affärs­om­rå­des­chef i Eu­ra­si­en, Tero Kivisaari, för­re vd:n Lars Ny­berg och en ju­rist är på väg att av­slutas.

De tre nekar till brott med hän­vis­ning till att dot­tern Gulnara Karimova, som ge­nom om­bud tagit emot flera mil­jarder i er­sätt­ning för olika tjänster Te­lia fått del av, inte varit for­mellt an­sva­rig för till­stånds­giv­ning och att hon där­för inte kun­de mutas. Att hon i hem­landet an­klagats för mut­brott och att Te­lia gjort upp med ame­ri­kans­ka myn­dig­heter om att be­tala 7,7 mil­jarder i böter och för­ver­kan­de av vinster för att ha be­ta­lat ut mu­tor i Uz­be­ki­stan an­ser inte de åtalade ska ha nå­got be­vis­vär­de i svensk dom­stol.

Annons

Nu åter­står att se vad tings­rätten kommer fram till. Om de an­s­es skyl­diga kräver åkla­ga­ren nära max­straff för de in­blan­dade, särskilt för Kivisaari och ju­risten. Ny­berg som kom in i pro­cessen senare men som hade makt att av­bryta den hotas av nå­got kortare, men dock fler­årigt, straff.

Nå­got ju­ri­diskt ställ­nings­ta­gan­de i skuld­frå­gan ska inte göras här. Be­tal­ningarna är de största mu­torna i svensk hi­sto­ria, om de an­s­es vara det. Bara Bo­fors­af­fä­ren, där Bo­fors an­sågs ha be­ta­lat otillå­tna er­sätt­ningar i sam­band med va­pen­af­färer i In­di­en, kan ha varit i sam­ma stor­leks­ord­ning, men inget åtal väcktes.

Att den fler­åriga mut­brotts­ut­red­ningen lett till åtal, så skuld­frå­gan verk­li­gen får prövas i Te­lia­af­fären, är väl­kom­met. Mut­brott hör till de svår­ut­redda brotten, men det är vik­tigt att mu­tor leder till straff och att straffen är så av­skräc­kan­de, inte bara eko­no­miskt för fö­re­tagen utan ock­så för de in­blan­dade per­sonerna, att mu­tor inte ses som nå­got al­ter­na­tiv, ens för dem som bort­ser från det oetiska i att ge och ta emot mu­tor.

Flera af­färer de senaste åren visar att det inte är ovan­ligt att svenska fö­re­tag be­talar mu­tor vid af­färer i andra länder. Mut­kul­turen måste be­kämpas, även i rätts­salar.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons