Annons

SD vill förbjuda böcker på utländska språk

ESLÖV Nyvalde SD-ledamoten Ted Bondesson krävde att Eslövs bibliotek skulle avskaffa alla böcker som inte är på svenska eller engelska.Han vill istället att böckerna på andra språk ska ersättas av litteratur på ”lättare svenska”.
Eslöv • Publicerad 19 december 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Nyvalde SD-ledamoten Ted Bondesson vill i stället att böckerna på andra språk ska ersättas av litteratur på ”lättare svenska”. Foto: TT/Arkiv
Nyvalde SD-ledamoten Ted Bondesson vill i stället att böckerna på andra språk ska ersättas av litteratur på ”lättare svenska”. Foto: TT/Arkiv

Nyvalde SD-ledamoten Ted Bondesson krävde att Eslövs bibliotek skulle avskaffa alla böcker som inte är på svenska eller engelska.

Annons

För detta fick han ett stort antal ironiska kommentarer av övriga partiers ledamöter, som exempelvis Daniel Rhodin (L).

– Jag vill göra ett statement: Det är otroligt viktigt med böcker på främmande språk. Ju tidigare barn får tillgång till böcker på sitt eget språk så får de ett intresse för att lära sig läsa. Föräldrarna pratar inte alltid svenska, sade Christine Melinder och betonade att kultur- och fritidsnämnden i Eslöv är väldigt stolta över projektet.

Ted Bondesson ville även avskaffa alla kommunala bidrag till föreningar som helt eller delvis arbetar för att stödja invandrares ursprungliga kulturer eller organisationer som kretsar kring etnisk tillhörighet.

Annons

– Det är så tydligt att ni vill signalera till invandrarna att de inte är välkomna och att de tär på samhället och att ni vill att de ska flytta från kommunen och Sverige. Ingenting i ert budgetförslag talar om att dessa människor kan göra en insats här, sade Rhodin.

Han reagerade även över att SD vill ”uppmuntra till återvandring”.

Lennart AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons