Annons

Fängelsedom för äldre brodern

Hässleholm • Publicerad 21 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Jag har pratat med min klient, och han är nöjd med domstolens bedömning i ansvarsdelen, säger den yngre broderns advokat Elias Palm.

Påföljden för hans klient blir skyddstillsyn, samtidigt som han ska genomgå den behandling som frivården bestämmer.

Annons

– Jag delar domstolens uppfattning. De har inte valt en frihetsberövande påföljd, utan en mildare, säger Palm.

[contentcards url="https://www.nsk.se/2018/12/14/yngre-brodern-slappt-i-vantan-pa-vapendom/" one_line="true"]

Den 18-årige mannen som tidigare var ostraffad satt häktad i fyra månader, men släpptes i samband med att tingsrättsförhandlingarna avslutades förra fredagen. Eftersom rättens påföljd är mildare än det som mannen redan suttit av kommer frågan om eventuell ersättning till mannen.

– Den frågan får naturligtvis utredas. Reglerna säger att om man frikänns så har man rätt att begära ersättning. I det här fallet döms min klient för ett visst innehav av narkotika, säger Palm och fortsätter:

– Jag får titta vidare på det och se om det finns förutsättningar för att begära ersättning. Det är ju det grova vapenbrottet som föranlett häktningen, han hade aldrig häktats för 65,9 gram cannabis.

Advokaten konstaterar att han och hans klient för tillfället kan andas ut, men att domen kan överklagas fram till den 11 januari.

– Först och främst vill vi invänta att domen vinner laga kraft. Innan dess är det för tidigt att ta ut någonting.

Den äldre brodern döms för vapenbrott och narkotikabrott av normalgraden. Han menade under förhandlingarna att han bara förvarat vapnen och narkotikan åt en annan person, och att han för detta fått 50 gram cannabis som betalning.

Tingsrätten skriver i sin dom att detta i och för sig inte är helt osannolikt, men att mannen dessutom skulle förvarat 5 000 svenska kronor och 300 danska åt samma person är så osannolikt att det saknas skäl att tro. Därmed sätts heller ingen tilltro till att vapen och narkotika förvarats åt någon annan. Därför döms han för hela innehavet av drygt 500 gram cannabis.

Påföljden för den äldre brodern blir ett och ett halvt års fängelse, och mannen ska stanna i häkte i väntan på att domen vinner laga kraft.

Tidningen har sökt den äldre broderns advokat Lars Blad och kammaråklagare Christoffer Ramqvist utan framgång.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons