Annons

”Måste stoppa granbarkborren nu”

Osby • Publicerad 21 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– För sent så tillvida att årets angrepp där barken lossnat, eller kommer att lossna vid maskinell avverkning. Då blir barkborrarna kvar i skogen, men virkesvärdet räddas om träden avverkas. Södra har ett specialsortiment för barkborreträd, med hyfsad betalning. Granar som står helt torra utan bark utgör ingen smittorisk utan kan stå kvar till barkborrens fiender, bland annat myrbagge och naturvård, förklarar han.

Sedan barnsben har han älskat skogen. Han har bland annat tilldelats Region Skånes diplom och stipendium för sin goda skogsskötsel, sitt stora skogsintresse och som föredöme för skogsbruk i sin byggd. Det är skogen själv som har lärt upp Lars-Erik Levin. Erfarenheter, misstag och ett besjälat intresse är huvudingredienserna i den läroplanen.

Annons

Nu är han mycket orolig över skogens framtid och hoppas att alla skogsägare hörsammar uppmaningen från Skogsstyrelsen att skogsägarna nu måste kraftsamla och samarbeta.

Vi träffar Lars-Erik Levin på Lilla Trånghyltans gård och mark som har brukats i flera generationer. Efter Lars-Erik är det femte generation som har tagit vid, totalt 23,2 hektar som sköts hyggesfritt och där inget barkborreträd har hittats.

Intresset växer för den så kallade blädningsskogen som ger en vacker och också värdefull skog.

Annons

Han tar en kniv och skär bort en bit bark på en gran i en skog som är hårt angripen av inkräktaren granbarkborren.

bild 1/4
Lars-Erik Levin i en granbarkborrangripen skog. Foto: Maja Ögren Andersson
Skogsägaren Lars-Erik Levin vid ett träd som är dött efter granbarkborrars angrepp. Foto: Maja Ögren Andersson
Den lille gynnaren ser inte mycket ut för världen, men granbarkborren hotar nu att ta död på stora delar av granbestånden. FOTO: Maja Ögren Andersson
– Nu måste alla skogsägare ta sitt ansvar för sin skog, uppmanar skogsägare Lars-Erik Levin som under hela sitt 64-åriga liv har arbetat i skogen. Foto: Maja Ögren Andersson
Lars-Erik Levin i en granbarkborrangripen skog. Foto: Maja Ögren Andersson
Skogsägaren Lars-Erik Levin vid ett träd som är dött efter granbarkborrars angrepp. Foto: Maja Ögren Andersson
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons