I morgon, den 23 december, fyller landets drottning Silvia 75 år. Foto: Anna-Lena Ahlström, kungliga hovstaterna
”Kungen och Silvia” på Solliden. kungahuset.se
Nyfödda prinsessan Victoria möter pressen vid sitt första officiella framträdande på kungafamiljens sommarresidens Solliden slott i Borgholm på Öland 1977. Foto: Jan Collsiöö/TT
Prins Carl Philip trycker ömsint sin kind mot drottning Silvias kind i samband med firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland 1983. Foto: Stefan Lindblom/TT
Drottning Silvia med prinsessan Estelle på mobilen under Kungsrallyt på Öland. Foto: Mikael Fritzon/TT
Sveriges drottning Silvia 2014. Foto: Anna-Lena Ahlström, kungahuset.se
Kungafamiljen på Drottningholms slott 1984. Foto: Håkan Lind kungahuset.se
Drottning Silvia och prinsessan Estelle visar sig i Ordenssalarnas fönster vid firandet av kung Carl Gustafs födelsedag på Stockholm slott 2017. Foto Jonas Ekströmer/TT
Drottning Silvia vid en bankett på Stockholms slott för Islands presidentpar som är på statsbesök i Sverige. Foto: Christine Olsson/TT
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer för nationaldagsfirandet på Stockholms slott. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kungaparet på statsbesök i kungadömet Bhutan, där drottningen passade på att skoja med den ettårige pojken Tenzin Norbu. Foto Jonas Ekströmer/TT
Drottning Silvia får blommor av de som samlats på Solliden för att fira kronprinsessan Victorias 40-årsdag. Foto: Mikael Fritzon/TT
Drottning Silvia under Nobelprisutdelningen i Konserthuset Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf anländer till en representationsmiddag på kungliga slottet. Foto: Jessica Gow/TT
Från vänster kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill poserar vid nationaldagsmottagningen på Stockholm slott under nationaldagen 2018. Foto: Jonas Ekströmer/TT

I helgen hissas flaggorna för drottning Silvia

Kungen och drottningen dejtade i flera år ”i smyg” innan förlovningen tillkännagavs i mars 1976.
Då intervjuade SVT:s Claes Elfsberg det nykära paret och i veckan fick han en ny chans att samtala med drottning Silvia om åren som gått och den stundande 75-årsdagen i morgon, 23 december.

Silvia Renate Sommerlath föddes i Heidelberg, Tyskland den 23 december 1943, som yngsta dotter till Walther och hans brasilianska hustru Alice Sommerlath.
Hon växte upp med tre äldre bröder; Ralf, Walther och Jörg (som avled 2006).
Familjen bodde under tio år i Brasilien men flyttade sedan till Tyskland, där Silvia tog studentexamen i Düsseldorf 1963. Hon utbildade sig till tolk och arbetade en tid på Argentinas konsulat i München. Från 1971 till 1973 var hon utbildningsvärdinna vid OS, och det var vid sommarspelen i München som hon träffade Sveriges dåvarande kronprins, Carl Gustaf.

Paret förlovade sig den 12 mars 1976 och i programmet Drottning Silvia 75 år, som sändes i Sveriges television tidigare i veckan, avslöjade hon hur de smög med kärleken i flera år och hon försökte till och med gömma sig bakom en peruk för att folk inte skulle känna igen henne.
– Det finns ju den berömda perukhistorien. En gång var jag på flygplatsen i Hamburg. Det var en fråga jag skulle ställa, jag vet inte om vad. Så var svaret ”fräulein Sommerlath” – fast jag hade peruk på mig. Då märkte jag att det hjälpte inte så mycket egentligen.

Silvia blev Sveriges drottning i samband med bröllopet i Storkyrkan Stockholm den 19 juni 1976. Vigseln förrättades av ärkebiskop Olof Sundby och bruden bar en klänning från Dior, skapad av Marc Bohan samt det kamédiadem som framlidna kungamodern, prinsessan Sibylla, en gång burit.
1977 föddes kronprinsessan Victoria och två år senare prins Carl Philip, följt av prinsessan Madeleine 1982. Familjen bodde först på Stockholms slott men flyttade sedan ut till Drottningholms slott.

Bland drottning Silvias officiella plikter hör att tillsammans med kung Carl Carl XVI Gustaf representerat Sverige på statsbesök utomlands och vid officiella resor inom landet. Drottning Silvia talar sju språk: svenska, portugisiska, tyska, franska, engelska spanska samt svenskt teckenspråk.
Hon har genom året engagerat sig för barns utsatthet och äldres demens. Hon är ordförande i Kungaparets bröllopsfond, som stöder forskning inom sport och idrott för handikappad ungdom, och i Drottning Silvias jubileumsfond för forskning om barn och ungdom med handikapp.

Hon lyfter demensvården genom stiftelsen Silviahemmet och stiftelsen Mentor arbetar för ungdomars självkänsla och mot droger. Vidare är hon grundare till World Childhood Foundation, som arbetar för att förbättra villkor för barn runt om i världen.
Drottning Silvias engagemang för barn har gett henne flera internationella utmärkelser, som Martin Buberpriset (2014).
Hon är även beskyddare och ledamot av flera olika organisationer, som exempelvis Rädda Barnen och Barncancerfonden.

Även flera blomstersorter är uppkallade efter henne, som en champagnefärgad ros, en mörkröd amaryllis och en vit triumftulpan.
Några av hennes intressen är blommor och natur, skidåkning, ridning och hon tycker om att gå på teater, opera och konserter.
Kungahuset har vuxit rejält under sista åren. Kungen och drottningens närmaste familj består av kronprinsessan Victoria och prins Daniel och deras barn, prinsessan Estelle, 6 år och prins Oscar, 2 år. Prins Carl-Philip och prinsessan Sofia har sonen prins Alexander, 2 år prins Gabriel 1 år och prinsessan Madeleine med make Christopher O’Neill har barnen prinsessan Leonore, 4 år, prins Nicolas, 3 år och prinsessan Adrienne som föddes i mars 2018.

Drottningens födelsedag har firats i veckan som gått bland annat med seminarium på Oscarsteatern, där Drottningens stiftelser lyfte drottningens stöd, ledarskap och insatser inom bland annat barnrättsfrågor, drogprevention och demensvård. På onsdagen uppvaktade myndigheter och organisationer vid en mottagning på slottet och där har svenska folket även kunnat framföra sina hälsningar på gratulationslistor.