Annons

Julkort från 1920-talet

Personligt Julkort till Mathilda Johansson.
Personligt • Publicerad 24 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Även om många julhälsningar sänds digitalt i vår tid, så finns det väl inget som glädjer mer än ett klassiskt julkort med posten?

Traditionen att skicka julkort har funnits sedan mitten av 1800-talet. Det första julkortet var handkolorerat och trycktes upp i tusen exemplar och skickades i England.

Annons

På 1880-talet började julkorten sprida sig i Sverige och det påstås av både julgran och tomtetraditionerna inspirerades från motiven på julkort från främst England, Tyskland och Danmark.

Jenny Nyströms motiv blev snart en succé och är populära än idag men trenden att skicka kort har gått upp och ner på 1900-talet med en höjdpunkt 1996, då 62 miljoner kort skickades.

Här bjuder vi på några gamla vykort, som Yvonne Gustafsson i Hässleholm hittade i en låda efter sin mormor Marthilda Johansson i Maglehult, Matteröd. Av stämpeln kan vi se att det ena ”lyxkortet” är från 20-talet. Fem öre kostade portot då. God jul!

bild 1/4
julkort 4
julkort
julkort
julkort
julkort 4
julkort
Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons