Vanessa Hanse är utbildad bagare och jobbar på kafé i Malmö. Det gör att sockerbitarna som regnar ner över betkampanjen passar bra, tycker hon. "Jag sa till tatueraren att jag ville ha sockerbetor, men han hörde fel". Foto: Jakob Hydén
Siluetten över sokerbruket har Vanessa Hanse ritat själv efter ett fotografi som förlaga. Det var hennes första tatuering. Sedan dess har det blivit många fler. Foto: Jakob Hydén
- För den som bara kör förbi är det kanske mest en ful byggnad där det dessutom luktar illa. Men jag tycker om lukten, säger Vanessa Hanse. Foto: Jakob Hydén

Hyllar hembyn Örtofta i bläck

På landet Kärleken till hembygden kan ta sig olika uttryck. Vanessa Hanse har sin tatuerad på kroppen.

Slingrande runt armen syns en betkampanj med fulla godståg och traktorer som kör släp med betor på väg upp mot sockerbruket på ryggen.
– Jag är uppvuxen i Örtofta och sockerbruket är en stor del av den lilla byn. Alla som vuxit upp här har någon relation till bruket. Ofta har man själv eller någon i familjen jobbat där, säger Vanessa Hanse.

Siluetten av sockerbruket på ryggen var hennes första tatuering över huvud taget. Hon har ritat den själv med ett fotografi som förlaga.
– För den som bara kör förbi är det kanske mest en ful byggnad där det dessutom luktar illa. Men jag tycker om lukten. Mina föräldrar bor kvar och när jag är hemma kan vi köra förbi sockerbruket och veva ner rutorna och andas in, säger Vanessa Hanse och ler.
Vad tycker du att det luktar?
– Sånt där kan vara så olika för olika människor. Men jag tycker att det luktar höst.
Vanessa Hanse beskriver sig själv som en nostalgisk person som tycker om det som varit och gärna åker hem och umgås med sina föräldrar och syskon.
– Jag har lyckats övertala två av mina bröder att tatuera samma siluett. Men jag har inte fått min mamma att göra det.

Längst fram i raden av fordon syns en cykel och en husvagn, men de har inte med kampanjen att göra.
– Nej, det är en familjegrej. Min pappa älskar husvagnar och cyklar.
På armen finns även sockerbitar som regnar ner.
– Det beror egentligen på ett missförstånd. Jag sa till tatueraren att jag ville ha sockerbetor, men han hörde fel, haha! Men när jag gjorde den passade det ändå bra. Jag utbildade mig till bagare då och hade en blogg som hette Mera socker.
Vanessa Hanse är nyfiken på den utbyggnad av sockerbruket som Nordic Sugar nu har på gång.
– Ja, de har redan byggt upp en silo till sedan jag gjorde tatueringen.

På sin andra arm har Vanessa fåglar från trädgården i Örtofta. De andra tatueringarna har dock inte någon koppling till hembygden. Bland dem finns till exempel Kristina från Duvemåla och så loggan till Söderberg & Sara, kaféet i Malmö som hon jobbar på.
– Den har jag på foten. Den var mest på skämt. Det var sagt att om man hade en sådan tatuering skulle man få tio procents rabatt livet ut. Så jag gjorde den för att chocka mina chefer. Med den tatueringen kan jag aldrig sluta jobba här.