Annons

Nästan sanna historier

Personligt Andra boken är nu färdig.
Personligt • Publicerad 27 december 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Kjell Wik har alltid gillat att skriva och hans skrivklåda resulterade för sju år sedan i en bok om farfadern Per Wik och hans fru Ida. Boken fick titeln Statarkorpralen.

Titeln kom sig av att Per var både soldat på Revinge och statare, bland annat i Klågerup.

Annons

Det var ett tufft och fattigt liv och det var inte alltid lätt att mätta de elva barnen.

När farfadern blev fackligt aktiv blev livet ännu svårare. Då var han inte längre välkommen att arbeta på godsen.

Boken bygger på verkliga händelser som han har fått berättat för sig av äldre släktingar men även av kusiner som har haft sina minnen. Han har spelat in samtalen och därifrån har han kunnat länka ihop en berättelse om familjen från början av 1900-talet.

Nu har Kjell släpp sin andra bok. Det är en bok som egentligen innehåller fem separata berättelser. Eller Fem nästan sanna historier som är titeln.

Den första delen är Olga och handlar om Kjells mor.

Efter att Kjell forskat i sin fars och farfars familj och förflutna under lång tid riktades uppmärksamheten nu mot kvinnan i familjen, det vill säga Kjells mor Olga.

– Det var intressant att skriva om hur en kvinna hade det i början på 1900-talet, förklara han.

Föräldrarna träffades och bosatte sig i Lund där Kjell är född och uppvuxen.

I början av 70-talet flyttade Kjell till Sösdala där han fick jobb som kommunkamrer. Efter kommunsammanslagningen 1974 började han att arbeta som budgetkamrer och senare som näringslivssekreterare.

En av favorithistorierna i boken är Bankamiddan innehållande allt från mat i överdåd till en och annan sup, konjak, likör och whisky. Det berättades rövarhistorier, skämtades, skrattades och spelades poker fram till småtimmarna.

Annons

Ordförande konstaterade när tillställningen var slut att ”Ja, hörni! Nu vore det gott man låe och tanten därhimma hade fått sagt sitt!”

De övriga nästan sanna historierna heter Rättssamhället. som handlar om hur det kan gå när man kommer i klammeri med polisen, Legitimationen och Höstmöte.

Kjell Wik har alltid tyckt mycket om att sätta historier och berättelser på pränt, men om det blir ytterligare någon bok kan han inte svara på idag.

Och exakt vad som är sant och vad som är nästan sant i den senaste boken kan ju var och en fundera på.

Men Bankamiddagen lär vara så nära sanningen man kan komma.

bild 1/2
Kjell Wik har skrivit en ny bok Fem nästan sanna historier.
Kjell Wik har skrivit en ny bok Fem nästan sanna historier.
Kjell Wik har skrivit en ny bok Fem nästan sanna historier.
Kjell Wik har skrivit en ny bok Fem nästan sanna historier.
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons