Nyårsfirande på Stortorget i Hässleholm. För den som vill skicka upp fyrverkerier är det ett generellt tillstånd utfärdat mellan nyårsaftons kväll och ett par timmar in på nyårsdagen. I övrigt krävs polistillstånd. ARKIVBILD

Riskerar böter vid olovlig raketskjutning

HÄSSLEHOLM Under torsdagen inleddes på många håll försäljningen av fyrverkeripjäser till nyår.
Men den som inte håller sig till att skjuta runt tolvslaget riskerar dryga böter.

När nyår rycker närmare har såväl Hässleholms kommun som polisen gått ut och informerat om vad som gäller.
För Hässleholm har det utfärdats ett generellt tillstånd för att avfyra fyrverkeripjäser från klockan 18 på nyårsafton till två timmar efter tolvslaget. Den som avfyrar under övriga tider bryter mot ordningslagen.
– Det är tillståndspliktigt att skjuta fyrverkerier, och det går att ansöka hos polisen för andra tider på året. Man kanske vill skjuta vid en konsert eller något firande, säger Magnus Vendler på Hässleholmspolisen.

[contentcards url=”https://www.nsk.se/2018/12/28/sista-nyar-med-pinnraketer-for-alla/” one_line=”true”]

De som säljer fyrverkerier ansöker också om tillstånd för att kunna avfyra och på det viset marknadsföra sina produkter.
– Men har man inte tillstånd så är det ett brott mot ordningslagen, och det är ett brott med böter i straffskalan. Så det kan bli rätt dyrt, säger Magnus Vendler.

Någon större insats för att jaga dem som bryter mot lagarna är inte att vänta. Men å andra sidan blundar inte polisen för de upptäckter som görs.
– Det kan vara så att vi stöter på något när vi är ute, eller att vi fått en påringning om pågående skjutande.
– Vi försöker naturligtvis förhindra att de som inte får skjuta inte heller gör det. Men det är många som skjuter, och på olika håll, konstaterar Vendler.
Trots det generella tillståndet finns det platser där det inte är tillåtet att skjuta fyrverkerier, tolvslag eller ej. Detta gäller inom hundra meter från sjukhus, äldreboenden och andra vårdinrättningar.

Läs mer:

[contentcards class="skd-related-link" url="https://www.nsk.se/2018/12/27/forebygg-djurens-egen-skrackhelg/"]

Dagens fråga

Har du längtat efter skidsäsongen på tv?

Loading ... Loading ...