Pinnraketer. Foto: Thomas Johansson / TT / Kod 9200
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix / TT / kod 20520

Sista nyår med pinnraketer för alla

Inrikes Efter ett år utan fyrverkeriskador i Skåne gjordes en toppnotering i fjol med tolv skåningar som fick vårdas på sjukhus för fyrverkeriskador – en notering som var den klart högsta under de senaste 15 åren.

Från 2003 till 2017 skadades 428 personer i Sverige så allvarlig av fyrverkeripjäser att de tvingades uppsöka vården. Det visar en genomgång som Nyhetsbyrån Sirén gjort.
Män står för 87 procent av skadorna, och yngre personer är överrepresenterade. Knappt hälften är upp till 19 år gamla.
– I princip alla olyckor med fyrverkerier som orsakar att människor skadas, beror på felaktig hantering. Det är för att man inte följer instruktionerna, medvetet eller omedvetet, säger Rolf Weinander, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till Nyhetsbyrån Sirén.

Enligt rådande lagstiftning är det förbjudet för personer under 18 år att befatta sig med fyrverkeripjäser, precis som det är förbjudet att förse en person under 18 år med sådana. De förbud som utfärdats under de senaste åren kompletteras av ett nytt som träder i kraft den 1 juni 2019 då det kommer att krävas tillstånd och utbildning för att använda raketer på pinne.
Reglerna är till för att styra om produktionen till säkrare pjäser.
– Vi tror att om ett år kommer utbudet av raketer inte att vara så stort hos handlarna, eftersom det inte kommer att vara så många som får köpa dem. Utbildningen som krävs är en ganska omfattande kurs som egentligen är avsedd för dem som ska jobba med pyroteknik. Det är knappast något som den vanliga Svensson kostar på sig för att få fortsätta att skjuta raketer på nyårsafton, säger Rolf Weinander.

Läs mer:

Dagens fråga

Tittar du på julkalendern i SVT?

Loading ... Loading ...