Annons

”Landsbygden tar stryk”

OSBY Marika Bjerstedt Hansen (S) ser tillbaka på fyra år som KS-ordförande.
Osby • Publicerad 31 december 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Marika Bjerstedt Hansen (S).
Marika Bjerstedt Hansen (S).

Efter fyra år som kommunstyrelsens ordförande lämnade Marika Bjerstedt Hansen (S) över klubban till Niklas Larsson (C) och den kommande mandatperioden är hon oppositionsråd i Osby.

– När jag blev KS-ordförande hade vi naturligtvis planer på hur vi ville utveckla verksamheten i exempelvis förskolorna. Men då hade vi ingen aning om att vi skulle behöva utrymma fem förskolor på grund av mögelproblem, säger Bjerstedt Hansen.

Annons

Plötsligt hamnade fokus på att hitta akuta lokallösningar och eventuella visioner om hur verksamheten skulle utvecklas fick läggas på is.

– Samtidigt gjordes en nöjdhetsundersökning – och 97 procent av föräldrarna menade att deras barn kände sig trygga på förskolan. Fatta vilken bra personal vi har, säger Bjerstedt Hansen.

Mögliga förskolor är ett exempel på hur oväntade problem kan sätta krokben för arbetet med visioner och långsiktig utveckling. Men de mögliga förskolorna var i alla fall ett problem kommunen kunde ta tag i och lösa. Värre är det när frågor som berör invånarna lyfts bort från politikernas bord, menar Bjerstedt Hansen. Hon oroar sig för en utveckling där frågor som är viktiga inte minst på landsbygden ligger bortom kommunpolitikens kontroll.

– Landsbygden tar mycket stryk, säger hon.

– Jag är inte nöjd med att polisstationen lagts ner eller med att Arbetsförmedlingen har flyttat – men tyvärr kan vi inte göra så mycket åt det.

Om kommuninvånarna känner sig otrygga är kommunpolitikernas möjligheter att agera begränsade – eftersom polisfrågor inte ligger på kommunens bord.

Och det är kommunen som ska hantera ett ökat antal nyanlända som vill ta sig in på arbetsmarknaden – men kommunen har inget att säga till om när det beslutas att Arbetsförmedlingen ska flytta.

– Fiber är ett annat exempel som man sorterar bort från politikernas bord. Det är oroande att politikernas möjligheter att göra något är så små i många frågor som är viktiga i kommuninvånarnas vardag, menar Bjerstedt Hansen.

Hon tror att minskade möjligheter att påverka hänger ihop med Socialdemokraternas tillbakagång. Om en arbetssökande ser att Arbetsförmedlingen lämnar kommunen utan att S-politikerna kan göra något minskar förtroendet. Samma sak om en person som känner sig otrygg ser polisstationen stänga utan att S-politiker kan göra något.

Socialdemokraterna har som bekant styrt i minoritet och Bjerstedt Hansen säger att hon givetvis hade föredragit att styra i majoritet. Samtidigt är hon stolt över diskussionsklimtatet bland politikerna i Osby. Respekt för olika åsikter och ståndpunkter är grundläggande i en demokrati och politiker måste föregå med gott exempel, anser Bjerstedt Hansen.

Annons

– Det är viktigt att inte vara överens – och det är viktigt att ha en god ton och kunna diskutera skillnaderna, säger hon.

Idag är det allt för många som – ofta på sociala medier – hatar och sårar varandra och politiker får inte sänka sig till den nivån om man ska kunna göra framsteg inom viktiga områden som klassklyftor och miljöfrågor, anser Bjerstedt Hansen.

– Därför är jag nöjd med att vi har en god ton inom politiken i Osby. Det är inget som kommer av sig själv, det är något vi jobbat mycket med.

3 snabba frågor

1. Vad tycker du om att det är fokus på enskilda personer inom politiken?

– Det tycker jag inte om. Jag ser mig som en representant för ett parti och jag gillar inte att politiken blir mer och mer personfixerad. Jag gillar lagarbete och visioner. Det är viktigare att titta på vad varje parti vill åstadkomma än att fokusera på enskilda personer.

2. Hur har du påverkats av kritik som riktats mot dig som kommunalråd?

– Det som är tråkigt är när man får mejl från folk som utgår från att vi som politiker vill vad som är sämst för kommunen och invånarna. Utan att de har en aning om hur vi har kommit fram till ett beslut slår de fast hur vi har tänkt och kallar oss för idioter. Jag förstår inte det behovet av att förakta politiker. Som politiker vill man ju det som är bäst för kommunen, vi vill att folk ska få det bättre. Jag ska inte säga att jag inte berörs av kritik – och jag vill inte bli en person som inte tar åt sig. Jag vill inte rycka på axlarna och skita i vad någon tycker, jag vill vara en politiker som lyssnar.

3. Hur ser du på kommande mandatperiod i Osby?

– Vi kommer säkert att kunna fortsätta ha bra samtal, vi är överens om mycket. Men vi är INTE överens om allt. Och det ska bli spännande att se om Sverigedemokraterna börjar lägga några egna förslag. Vi är tre minoriteter i kommunen och hittills har det varit två minoriteter som är aktiva och driver politik medan en minoritet bara dyker upp och väljer sida från gång till gång.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons