Annons

Nya krav på va-bolag kring förorenad damm

Hässleholm • Publicerad 3 januari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det är säkert ett detektivarbete att gå bakåt i rören och lista ut var det här kommer ifrån men det måste göras. Det är uppenbart att det finns spillvatten i dammarna och det är självklart deras ansvar att lista ut var felet ligger, säger han nu.

Norra Skåne berättade i december om att kondomer, toalettpapper och små plastbitar i form av gummigranulat låg och flöt i en av kommunens dagvattendammar. I dammen hade det dessutom uppmätts skyhöga värden av fosfor och en oljefilm syntes på ytan. Miljökontoret ville veta hur Hässleholms Vatten AB planerade att lägga upp sin utredning för att finna orsaken – men får alltså kalla handen av bolaget.

Annons

Hässleholms Vattens skrivelse är inte undertecknad, men den anonyma företrädaren försäkrar att de nytagna prover som larmet föranlett inte visar förhöjda halter av fosfor.

”Den initiala undersökningen tyder alltså inte på någon pågående bräddning av systemet” skriver personen på bolaget.

– Inte just nu nej, men när vi tittar tillbaka ser vi att det har varit mystiska förhöjningar av värdena även tidigare. Även om provtagningarna varit rättså glesa, med tre-fyra prov om året, så syns förhöjda halter, kontrar miljöchefen Sven-Inge Svensson.

Längre tillbaka ställde miljökontoret liknande krav och då visade det sig att avloppsrör var felkopplade.

Angående de gröna plastkulorna som setts i och omkring dagvattendammarna säger bolaget kortfattat att fler sådana kulor upptäckts högre upp i systemet och att undersökningen fortgår.

Enligt miljöchefen kommer plastkulorna därmed inte från Österås konstgräsplaner utan från västra delen av Hässleholms tätort eller Bjärnum – där det också finns en konstgräsplan.

– Plast är ett dilemma i sig och det ska vi absolut inte ha ut i sjön, säger han.

Under gårdagen förberedde miljöchefen Sven-Inge Svensson tillsammans med handläggaren ett svar till Hässleholms Vatten, där de ännu tydligare tänkte ställa krav på att utreda det misstänkta utsläppet av orenat avloppsvatten.

Från dagvattendammarna leds vattnet direkt ut i Finjasjön via utloppet i Maglekärrsbäcken. Det renas varken i våtmarken eller i reningsverket.

Egentligen skulle Svensson vilja skicka ett föreläggande, säger han – men på grund av att miljönämnden upphörde vid årsskiftet måste ett sådant av rena formaliaskäl vänta:

Annons

– Vi befinner oss i limbo, för miljönämnden finns ju inte längre och den delegation jag har för att rikta förelägganden gäller inte längre. Den nya nämnden sammanträder den 9 januari och jag räknar med att ett föreläggande kan gälla från den 10:e.

bild 1/2
Kommunens miljöinspektör har gjort flera besök vid dammarna och konstaterat höga fosforvärden, en oljeliknande film, stank av avlopp och plastkulor.Foto: Miljökontoret
Små gröna plastkulor har följt med vattnet till dammarna. De misstänks komma från västra delen av Hässleholm eller Bjärnum.Foto: Miljökontoret
Kommunens miljöinspektör har gjort flera besök vid dammarna och konstaterat höga fosforvärden, en oljeliknande film, stank av avlopp och plastkulor.Foto: Miljökontoret
Små gröna plastkulor har följt med vattnet till dammarna. De misstänks komma från västra delen av Hässleholm eller Bjärnum.Foto: Miljökontoret
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons