Skånska dokuemntärfilmsregissören Marcus Lindeen (till höger) var på plats när årets Guldbaggenomineringar presenterades på torsdagen. Hans film Flotten nominerades i två kategorier – bästa dokumentärfilm och bästa klipp. Foto: TT

Skånsk dokumentärfilmare dubbelt nominerad

Den skånska dokumentärfilmsregissören Marcus Lindeens Flotten är nominerad till två Guldbaggar – för bästa dokumentärfilm och bästa klipp.
– Det känns så kul och stort för filmen att få en nominering och jag är extra glad att vi fick två, säger Marcus Lindeen.

Regissören Marcus Lindeen, som är född i skånska Barkåkra, har en Guldbagge sedan tidigare. Den fick han 2010 för sin film Ångrarna om två män som opererat sig till kvinnor men ångrar sin operation. Att även hans nya film Flotten, som hade svensk biopremiär i september 2018, skulle ha chans på en Guldbagge anade han.
– Vi visste nog att vi skulle kunna ha en chans i dokuemntärfilmskategorin, även om det var tuff konkurrens eftersom 2018 var ett starkt år för dokumentärfilmen i Sverige, säger han på telefon från nomineringspresskonferensen i Stockholm. Det kan man se på nomineringarna också, att det finns tre dokumentärfilmer som har två nomineringar vardera (The Deminer och Rekonstruktion Utøya, reds. anm.). Det är både ovanligt och kul.

Extra glad är Marcus Lindeen också över att Flottens andra nominering blev för bästa klipp.
– Klippningen har varit en så stark del i filmprocessen och skett under ett helt år, säger han. Första halvåret här i Sverige med Dominika Daubenbüchel och andra halvåret i Paris med Alexandra Strauss. Så det har varit ett stort och utmanande arbete för att hitta rätt form för filmen och det är väldigt roligt att det uppmärksammas.

Flotten handlar om ett vetenskapsexperiment som den mexikanska antropologen Santiago Genovés genomförde 1973. Med syfte att studera hur våld och konflikter uppstår bjöd han in ett antal frivilliga försökspersoner av olika kön och med olika bakgrund att resa över Atlanten i den specialbyggda flotten Acali.
I filmen bygger Marcus Lindeen och hans team upp en exakt kopia av Alcali i trä i en stor filmstudio och bjuder sedan in de av deltagarna från expeditionen som fortfarande lever att komma dit och ombord på båtkopian återuppleva minnen och avgörande upplevelser under resan.
Flotten har fått stor uppmärksamhet även internationellt och visats på en mängd olika filmfestivaler runt om i världen och Marcus Lindeen berättar också att det nu under våren även blir biopremiär i ett antal länder.
– Om ett par veckor går den upp i England och i februari i Frankrike och Schweiz och senare under våren i USA. Det är väldigt ovanligt för att vara en svensk dokumentär. Så det är verkligen ett erkännande.

Vad är det med filmen som gör att att den uppskattas så mycket och i så många länder?
– Jag tror att det är själva historien, den är väldigt attraktiv – det är spännande med ett äventyrsdrama till sjöss. Och sedan är själva filmen också så internationell med deltagare med olika nationalitet och olika språk. Sedan finns det också så allmängiltiga teman i filmen som handlar om hur vi människor ska leva tillsammans i freda och utan våld. Den har också ett feministiska perspektivet som jag tror är väldigt universellt.

Vad tror du om chanserna till en, eller kanske två Guldbaggar?
– Det är klart att det finns en chans men det är i konkurrens med två andra jättebra filmer så det blir ett bra år för dokumentärfilmen oavsett vem som vinner, säger Marcus Lindeen. Men det har funnits lite förväntningar i branschen också i och med att jag har en Guldbagge sedan tidigare. Vad betydde det för dig som filmare när du fick den?
– Den betydde otroligt mycket, den gav skjuts, öppnade dörrar och gjorde det lättare att få gehör för idéer. Hade jag inte fått det priset tror jag kanske inte att jag kunnat göra Flotten till exempel. Att få pris är verkligen en stor hjälp i en sådan tuff värld som filmvärlden är. Det är så många som drömmer och vill och har fantastiska projekt men det finns så lite möjligheter och pengar.

Ska du fira redan nu eller väntar du tills du vet om det blir några Guldbaggar?
– Jag ska absolut fira nu, jag tycker man ska fira allt i livet, säger Marcus Lindeen bestämt. Jag får försöka hitta ett sätt att skåla med mina alla mina medarbetare. Här på pressmötet är det bara jag på plats och klipparna är också på olika platser men vi får lösa det med några resor.

Läs mer: