Annons

Automater inne på Sparbanken tas bort

Hässleholm • Publicerad 4 januari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Ett lugnt men jämnt flöde, företrädesvis äldre, traskar fram till uttagsautomaten inne på bankkontoret under onsdagsförmiddagen och plockar ut några sedlar.

Intill sitter ett anslag med rubriken ”automaterna stänger”. Tidningen träffar en 86-årig dam som precis tagit ut några hundralappar av månadens pension.

Annons

– Det här beskedet tycker jag inte alls om, säger hon.

Den nya tidens betallösningar med kort och internet känns helt enkelt inte lika trygga.

Tanken är dock att kontantservicen i centrum ska förbli densamma. Skillnaden är att uttag- och insättning nu flyttar från Sparbanken Skåne till Gallerian. Beslutet är fattat av Bankomat AB, ett företag som ägs gemensamt av flera banker verksamma i Sverige.

– Men uttagsautomaten utanför banken kommer att vara kvar, säger Gunilla Bengtsson, bankchef på Sparbanken Skåne i Hässleholm.

En anledning till förändringen var också att maskinerna som fanns inne på banken var uttjänta.

För föreningars kaffekassor och butikers dagskassor finns serviceboxar, förklarar Gunilla Bengtsson. För äldre som vill ta ut pengar när Gallerian är stängd finns fortsatt möjlighet i uttagsautomaten utomhus. För den äldre kundkategorin finns särskild hjälp med nya digitala tjänster.

– Vi erbjuder gratis utbildning för att hjälpa till och att man inte ska känna oro, säger Gunilla Bengtsson.

Bland PRO:s medlemmar har beskedet varit en snackis i den lokala föreningen. Många äldre känner oro för en utveckling där allt fler butiker och banker slopar sin kontanthantering.

– Vi har bjudit in Sparbanken på vårt årsmöte den 22 februari. Då hoppas jag att de kan svara på just dessa frågor, säger ordföranden Birgitta Huovila.

bild 1/2
Birgitta Huovila, ordförande PRO Hässleholm.
FOTO: Adrian Ericson
Anslaget som sitter uppsatt inne på Sparbanken Skåne. FOTO: Adrian Ericson
Birgitta Huovila, ordförande PRO Hässleholm.
FOTO: Adrian Ericson
Anslaget som sitter uppsatt inne på Sparbanken Skåne. FOTO: Adrian Ericson
Adrian Ericson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons