Annons

Regidebut som frammanar stämningar med små medel

Kultur och Nöje ”Filmen vilar helt på familjetrions axlar och resultatet hamnar i takhöjd”, skriver tidningens recensent.
Publicerad 4 januari 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Carey Mulligan och Jake Gyllenhaal i en scen ur filmen. Foto: TT
Carey Mulligan och Jake Gyllenhaal i en scen ur filmen. Foto: TT

Film/Recension

Paul Danos regidebut Under en öppen himmel utspelas 1960 i ett USA som fortfarande har ena benet inne i det 50-tal som president Kennedy nu försökte lotsa in i 60-talet.

Annons

Filmen är ett välspelat litet drama om en kärnfamilj vars liv och leverne får betydligt mer svårhanterbara konsekvenser än det kanske skulle fått bara fem eller sex år senare.

I ett litet hus i Montana nästan vid gränsen till Kanada bor äkta makarna Jerry och Jean (Jake Gyllenhaal och Carey Mulligan) tillsammans med den 14-åriga sonen Joe (Ed Oxenbould) och lever ett lyckligt familjeliv tillsammans.

När Jerry får sparken från sitt jobb och börjar känna sig vilsen i tillvaron börjar problemen hopa sig.

När det slutligen börjar nagga deras budget i kanterna tar Jerry jobb som brandman för att hjälpa till att släcka de omfattande skogsbränder som råder i omgivningen.

Nu börjar Jean ifrågasätta om hon vid bara 34 års ålder skall acceptera disken och sonen som hennes enda kall i livet. Händelseförloppet tar vi del av från sonen Joes perspektiv.

Det är genom hans ögon vi får avläsa intrycken av föräldrarnas förtjänster och tillkortakommanden. Jerry som är fast i traditionen att far vet bäst och agerar därefter och Jean som försöker backa bandet till sin tonårstid genom att klä sig i tidsenliga modekläder.

Paul Dano jobbar med små medel fram stämningar och reaktioner. Filmen vilar helt på familjetrions axlar och resultatet hamnar i takhöjd.

Fakta:

Under en öppen himmel

Regi: Paul Dano

Medverkande: Jake Gyllenhaal, Carey Mulligan och Ed Oxenbould bland andra

Betyg: 4

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons