Annons

Blir det en rege­ring?

Le­da­re En dryg vecka har par­tierna på sig att för­handla fram en ny rege­ring. Rea­lis­tiskt är det bara Ste­fan Löfven som har en chans att väljas.
Opinion • Publicerad 5 januari 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Är Ste­fan Löfven be­redd att möta An­nie Lööfs krav?    Foto: TT
Är Ste­fan Löfven be­redd att möta An­nie Lööfs krav? Foto: TT

Par­tierna är fort­fa­ran­de ovan­ligt tyst­lå­tna om huru­vi­da det förs några för­hand­lingar om en ny rege­ring och hur dessa i så fall går. Tal­mannen har fått in­for­ma­ti­on av Ste­fan Löfven och Ulf Kristersson men säger inget om vad de sagt. Inte ens från Liberalerna läcker det, vilket san­no­likt be­ror på att L inte är med i för­hand­lingarna. Björklund har ju hit­tills lekt Följa John med An­nie Lööf och verkar vilja göra det i fort­sätt­ningen ock­så, om inte par­ti­rådet nästa sön­dag tvingar honom till nå­got an­nat.

Ska man leka krem­lo­log, el­ler snarare Sveavägsschaman, kan man i vad Löfven och andra ledande so­ci­al­de­mo­krater ändå sagt tolka in att Löfven är be­redd att backa en bit till om ar­bets­rätten för att få An­nie Lööf att lägga ned rösten i stats­mi­nis­ter­om­röst­ningen den 16 ja­nu­a­ri. LO har vis­ser­li­gen larmat, men det är snarare ett tec­ken på att Löfven är på väg att böja sig för Lööf.

Annons

Ex­tra­val är ingen bra lös­ning bara några må­nader ef­ter det or­di­na­rie valet. Kan inte par­tierna han­tera ett val­re­sul­tat som inte var särskilt över­ras­kan­de är san­no­lik­heten inte stor att de ska kun­na han­tera re­sul­tatet av ett ny­val bättre. Ex­tra­val skulle dess­utom av mån­ga upp­fattas som väl­jar­för­akt, vilket skulle ris­kera att leda till ett större po­li­ti­ker­för­akt och där­med lågt val­del­ta­gan­de.

Där­för är både grund­tipset och re­kom­men­da­tionen till Löfven och Lööf att göra upp om nå­got som ur C-syn­punkt är lite bättre än senast. Av vad som läckt ut då måste sägas att Cen­tern fått ige­nom mån­ga vik­tiga krav om både lands­bygds- och mil­jö­po­li­tik, bo­stads- och ar­bets­mark­nads­po­li­tik och dess­utom rim­ligare vill­kor för familjeåterförening. Sak­po­li­tiskt lyc­kades C inte bättre i Al­li­ans­re­ger­ingarna.

Tanken på ett S-M-sam­ar­be­te skrin­lades ju av båda stats­mi­nis­ter­pre­ten­denterna ti­digt, så deras sätt att ta an­svar är nu bara att backa till­räck­ligt för att få Cen­tern med på vagnen. Det klarar inte Ulf Kristersson som man­daten fallit. Där­för åter­står rea­lis­tiskt bara Löfven om en ny rege­ring ska kun­na bildas.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons