Annons

Det är vi som är idioterna i ti­teln

Opinion För­fat­ta­ren Thomas Eriksson har ut­setts till ”årets förvillare” av Föreningen Vetenskap och Folk­bild­ning, för teo­rierna i boken ”Om­given av idioter”, som delar upp folk en­ligt ett färgkodningssystem.
Opinion • Publicerad 5 januari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

För­fat­ta­ren Thomas Eriksson har ut­setts till ”årets förvillare” av Föreningen Vetenskap och Folk­bild­ning, för teo­rierna i boken ”Om­given av idioter”, som delar upp folk en­ligt ett färgkodningssystem. Män­ni­skans hjär­na tycker om att se möns­ter i saker, oav­sett om det finns el­ler ej, så det är be­grip­ligt att den blivit po­pu­lär.

jag fick boken i pre­sent för ett an­tal år se­dan. En­ligt den är jag ”gul”, en olid­lig prat­ma­ka­re som inte låter nå­gon an­nan få en syl i vä­dret och hell­re skryter än bi­drar med nå­got kon­kret: en rätt sorg­lig clown. Vem vill an­ställa en så­dan? Jag är tack­sam att min ar­bets­plats an­vände sig av en gam­mal­dags an­ställ­nings­in­ter­vju och inte Erikssons sys­tem.

Annons

Man be­höver inte undra över vem som är idioterna i ru­briken. Det är vi alla. Detta sys­tem an­vänds av ar­bets­platser för att re­kry­tera per­son­al, trots att inga ve­ten­skap­liga be­vis finns för att teo­rierna stämmer.

Den mänsk­liga hjär­nan är mer kom­plex än nå­gon su­per­da­tor. Vi kan inte för­klaras ge­nom de enkla möns­ter som Eriksson be­skriver. Han har hittat ett ef­fek­tivt sätt att tjäna pengar på. Det är inte olag­ligt. Det är de som an­vänder sig av ove­ten­skap­liga sys­tem för re­kry­ter­ing utan att re­flek­tera över det som ska klandras. Att myn­dig­heter an­vänder sig av up­pen­bart ove­ten­skap­liga me­toder för att re­kry­tera per­son­al är en oför­svar­lig an­vänd­ning av skat­te­be­ta­la­rnas pengar. De­batten kring Thomas Erikssons bok och personlighetstester borde ha börjat ti­digare, men bättre sent än ald­rig.Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons