Annons

Året då tingsrätten fick nya uppgifter

HÄSSLEHOLM 2018 var året då Hässleholms tingsrätt började agera förvaltningsrätt en dag i veckan. Det konstaterade lagman Bengt Olsson när han sammanfattade det gångna året på den traditionella tingsdagen. I samband med den fick även Katarina Hallqvist, som studerar teologi, och medicinstudenten Joakim Carlström ta emot var sitt stipendium.
Hässleholm • Publicerad 7 januari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

2018 var det 153:e året med dömande verksamhet i Hässleholms tingsrätt och lagmannen Bengt Olsson kan se tillbaka på ännu ett år då brottmålen inte ökat i någon större utsträckning.

Familjemålen, som ökade med 50 procent under 2017, låg också kvar på en hög nivå.

Annons

Räknat i antalet avgjorda mål under året är siffrorna positiva, trots att tingsrätten under de senaste åren haft tuffa sparkrav på sig.

– Vi avgjorde 195 mål fler än under 2017. En anledning till det är att vi agerat förvaltningsrätt under 2018, något som är nytt för oss, och haft förhandlingar i psykiatrimål. För detta tillförs vi budgetmedel och det har bidragit till att vi kunnat avgöra fler mål, förklarade Bengt Olsson i sin redogörelse.

Rent konkret går det till så att varje onsdagseftermiddag tar en av tingsrättens domare tjänstecykeln till vuxenpsykiatrimottagningen på Linnégatan och leder där förhandlingar som rör frågor som frigång och permissioner för personer som är dömda till psykiatrisk vård.

– Det är jätteintressant i och med att flera av dem är dömda hos oss, till vård. Vanligtvis efter man dömt någon får man inte se vad som händer med dem sedan, säger Bengt Olsson, om nyordningen som fortsätter även under 2019 och som bidrar till att avlasta förvaltningsrätten i Malmö.

Annat han tog upp under sin sammanfattning är problemet med inställda förhandlingar.

– 2017 ställdes 8,9 procent av alla förhandlingar in på grund av bristande delgivningar, 2018 var det 5,2 procent. I år siktar vi på 3 procent – når vi det ska jag bjuda på champagne, lovade lagmannen tingsrättens personal.

Ett viktigt inslag i tingsdagen är utdelandet av stipendier från Bertil Stenssons Universitetsfond, som varje år går till en teologie student och en medicine student.

Den här gången var det Katarina Hallqvist, organisten från Sörby som sadlade om och nu studerar teologi på masternivå, och medicinstudenten Joakim Carlström som är född och uppvuxen i Hässleholm som blev mottagare.

Stipendiesumman, i år är den på 55 000 kronor, kommer väl till pass för båda två.

– Jag är intresserad av hjärt- och kärlsjukdomar och i våras, under min femte termin, fick jag via en professor vid Lunds universitet kontakt med en forskargrupp i Kina som forskar inom åderförkalkning och fick möjlighet att åka till Shanghai och skriva min kandidatuppsats. Tack vare stipendiet hoppas jag kunna åka tillbaka och tillbringa en hel termin i Shanghai när jag ska skriva min masteruppsats, säger Joakim Carlström.

Annons

Katarina Hallqvist, som fick stipendiet för tredje året i rad, planerar att använda pengarna bland annat för att studera en samling som består av 13 000 medeltida predikningar från Vadstena kloster.

– Stipendiesumman hjälper mig så jag inte behöver jobba fullt så mycket som organist. I den bästa av världar ska de uppsatser jag planerar att skriva resultera i en doktorandtjänst, säger Katarina Hallqvist.

Tingsdagen bjöd också på ett intressant föredrag av Dag Ivarsson, ättling till Bröderna Ivarsson i Osby, om Brios historia och företagande i generationer.

bild 1/2
Istället för tuffa domstolsförhandlingar blev det istället tårtkalas, åtminstone för en stund, när Hässleholms tingsrätt hade sin årliga tingsdag under måndagen.
Joakim Carlström och Katarina Hallqvist fick ta emot stipendier från Bertil Stenssons Universitetsfond i samband med att Hässleholms tingsrätt hade tingsdag. Foto: Pernilla Ekdahl
Istället för tuffa domstolsförhandlingar blev det istället tårtkalas, åtminstone för en stund, när Hässleholms tingsrätt hade sin årliga tingsdag under måndagen.
Joakim Carlström och Katarina Hallqvist fick ta emot stipendier från Bertil Stenssons Universitetsfond i samband med att Hässleholms tingsrätt hade tingsdag. Foto: Pernilla Ekdahl
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons