Undvik PFAS för djurlivets skull

Det pågår en debatt om högfluorerade ämnen, även kallade PFAS, och om de bör få finnas kvar i kosmetika. PFAS används bland annat för att göra smink vattenfast. Det är oklart hur farliga ämnena är för människor: det finns teorier om att de är cancerogena, men det saknas tillräckligt med forskning för att man ska kunna säga det säkert.
Två högfluorerade ämnen, PFOS och PFOA, har redan förbjudits av EU och PFAS kommer att fasas ut av sex större sminkproducenter innan 2020 i förbyggande syfte. Andra kosmetikaproducenter menar istället att det är skrämselpropaganda.
Man ska akta sig för att skrämmas med hälsoproblem, eftersom man inte vet säkert hur allvarligt det är. Risken med att ”slå larm” kring något som sedan inte visar sig vara lika farligt som man trott gör att folk med rätta blir skeptiska kring hälsolarm. Man bör spara det till faror som är påvisbara och mätbara: sådant som man vet ger cancer.
Vad man däremot vet angående PFAS är att det är farligt för miljön och djurs hälsa. Kemikalier ur den här gruppen har orsakat leverskador och påverkat djurs reproduktionsförmåga negativt. Smink är inte något livsnödvändigt. Att tvingas att byta puder för att rädda djur och natur är inte någon särskilt stor uppoffring: den borde man kunna göra även om det rör sig om ämnen som inte är giftiga för människor.

Dagens fråga

Åt du semla under fettisdagen?

Loading ... Loading ...