– Jag gapar inte och skriker, jag tycker inte att en jurymedlem ska göra det. Jag försöker hellre ge en hygglig kram, även om jag såklart säger till om det är något som är dåligt, säger Leif Mannerström. Foto: TT

”Börja träna redan nu!”

TV Det är ett jämnare fält än någonsin och större variation åldersmässigt på de tävlande i årets säsong av Sveriges mästerkock som drar igång i kväll.
– Vi var jättelyckliga när vi hade plockat ut de tolv finalisterna, det är så otroligt hög kvalitet på årets deltagare, säger Leif Mannerström.

Det är nionde gången vi ser honom på en av de tre jurystolarna. Stjärnkocken Leif Mannerström har under sina år i det populära tv-programmet med van hand plockat fram amatörkockar som är så skickliga att de flesta av dem sedan faktiskt ändrat yrkesbana och satsat på mat istället.
– Vi hade en liten återträff i Stockholm för ett tag sedan. Av de 26 personer som hade möjlighet att komma hade 23 bytt bana och jobbade med mat numera. Det är fantastiskt, säger Leif Mannerström.

Men vad är det då som är viktigt hos en sökande till Sveriges mästerkock? Frågar man Leif Mannerström kommer svaret blixtsnabbt, det gäller naturligtvis att kunna laga mat, men man måste också våga tänka tanken att det kanske kan bli så att det finns möjlighet att byta yrkesbana.
– Men det är naturligtvis viktigt att man har kämpaglöd och är tävlingsinriktad. Det skadar inte om man är bra i rutan, även om inte alla har varit det. Men det öppnar upp för kommande möjligheter. Fast återigen, det allra viktigaste är att kunna laga mat. Många tror ju att det är fejk i det här programmet.

Att deltagarna får hjälp av er eller?
– Ja precis. Men vi hjälper inte till med något, det enda vi uppmanar dem till är att visa lite jävlar anamma och att de ska tänka på att göra sitt allra bästa. Det är ändå över en miljon som sitter och tittar på dem. Och det spelar ingen roll om man är världens största charmknutte. Det är maten som är det viktiga och det som vi bedömer.

I årets säsong ger sig Leif Mannerström likt den förra säsongen ut på en egen jakt efter duktiga deltagare efter inkomna tips. Han ringer då på dörren, ber om att få bli insläppt och uppmanar personen att laga mat på de råvaror han har med sig.

Blir de inte vansinnigt nervösa över att ha dig i köket? Där sitter du på en stol i deras kök och tittar på som om det vore hur normalt som helst.
– Haha, jo. Det är många som inte tror att besöket är spontant, men det är det! De som jag vill testa har ingen aning om att jag dyker upp. Vi har haft personer som sagt nej när jag har ringt på.

Men handen på hjärtat när det gäller uttagningarna, är det inte ganska jobbigt att smaka på alla rätter? Blir ni inte trötta på all mat?
– Jo! Uttagningarna i Gävle kan vara ganska jobbiga. Då är det lite som ”jaha, nu har vi 42 saker som ska smakas av, så kul då”. Vissa rätter smakar dessutom för jäkligt men det kan man inte visa. Så då får man humma lite, nicka och tacka, samtidigt som man direkt får en menande blick från de andra i juryn som smakat. Naturligtvis vill vi inte genera dem som lagar mat, så vi håller god min.

Vad är det värsta som ni har fått smaka då?
– Ett år var den en kvinna som bjöd på norsk fisk. Hon visste inte vad det var för sort. Den var norsk bara. Och så serverade hon en Café de Paris-sås till. Vi i juryn frågade hur hon hade tillagat den och hon tittade på oss som om vi vore dumma i huvudet och svarade: ”Det är en påse som man blandar med mjölk och smör.”. Jaha ja. Då vet vi det.

Nio år i juryn, trodde du att det skulle bli den tittarsuccé som det har blivit?
– Jag visste knappt vad det var för program vi skulle göra. Vi i juryn hade fått titta på förlagan från Australien, och i ärlighetens namn trodde vi att mycket var fejk. Deltagarna var så duktiga. Men det har vi i högsta grad fått lära oss nu, att det är på riktigt. Det finns ett så stort matlagningsintresse i Sverige. Mycket för att utbudet av råvaror har blivit så bra som det är idag, tror jag. Däremot har jag aldrig trott på det där med att skrika och skälla på deltagarna som den där gaphalsen Gordon Ramsey gör. Pennalismen som var vanlig i restaurangköken förr i tiden, har börjat komma tillbaka igen för att unga killar tror att det är så det fungerar bäst efter att ha sett honom. Jävlighet föder inget. Det är viktigt att komma ihåg.

Är du, Markus Aujalay och Mischa Billing ett bra team?
– Ja, det tycker jag. Mischa är fantastisk med sin näsa. Hon har stil och hon är varm, mjuk och trevlig. Jag tycker att programmet har växt sedan hon kom in. Markus är genomproffsig. Jag brukar påminna honom då och då om året då han blev Årets kock och jag satt i juryn. Jag hade suttit tjugo år i juryn men aldrig sett någon som Markus, han stack verkligen ut. Han gjorde den där geniala enkelheten. Lagar du exempelvis anka så räcker det med tre garnityrer. Du behöver inte ha fjorton.

Nästa år blir det tioårsjubileum av Sveriges mästerkock, eller?
– Ja, naturligtvis blir det så, det måste jag vara med på. Det är snart dags att söka dit!

Bästa råden om hur man ska förbereda sig om man missade att söka till den aktuella säsongen?
– Börja träna redan nu. Har du ambition att gå vidare så måste du veta hur du styckar en kyckling och filear en lax. Och se för fan till att ha ordning och reda på arbetsbänkarna! Träna också på att planera tillagningen och uppläggningarna. Som jag tidigare var inne på gäller det inte minst att fundera på framtiden och att det kanske finns en väg att byta yrkesbana. Matbranschen är bra, som min pappa alltid sa till mig: Håll dig i matbranschen, och se till att laga gott. Folk måste alltid äta!

Sveriges mästerkock sänds på onsdagar klockan 20.00 i TV4 och går även att se på TV4play.