Annons

Is­bry­ta­re kan hjälpa till med kli­mat­forsk­ning

Opinion Att is­bry­ta­ren Oden del­tar i en forsk­nings­ex­pe­di­tion om kli­matet är vik­tigt för Sverige.
Opinion • Publicerad 9 januari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Is­bry­ta­ren Oden ska kan­ske åter­vända till An­tark­tis för att hjälpa en ame­ri­kansk forsk­nings­sta­tion med att hålla en far­led öp­pen – men ock­så med forsk­ning.

För några år se­dan var Oden i de an­tark­tiska far­vat­tnen på ett liknande upp­drag. Men se­dan be­hövdes den största svenska is­bry­ta­ren för att hålla Bottenviken öp­pen för trans­porter på vat­tnet, och Oden kallades hem.

Annons

Nu kan det bli dags igen. Ame­ri­kans­ka National Sci­en­ce Foundation, som un­ge­fär mot­svarar Ve­ten­skaps­rå­det, har frågat om Sverige har möj­lig­heter att hjälpa till. Svenska Polarforskningssekretariatet är po­si­tivt. Sjöfartsverket har ock­så sagt ja.

Så kan­ske kan det bli av re­dan nästa vin­ter – om inte makt­kampen mel­lan pres­i­dent Trump och kon­gressen om en mur mot Mexico, som nu för­lamar stats­ap­pa­raten, sätter hin­der i vägen. I så fall för­skjuts planerna ett år.

Att is­bry­ta­ren Oden del­tar i en forsk­nings­ex­pe­di­tion om kli­matet är vik­tigt för Sverige. Inte för att det är en ame­ri­kansk forsk­nings­sta­tion (basen McMurdo i väst­ra An­tark­tis) utan för att forsk­ning om hur kli­mat­för­änd­ringarna på­verkar hela klotet.

Det handlar till ex­em­pel om att un­der­söka smältande gla­ci­ärer, och hur sådant smält­vat­ten på­verkar havs­strömmar – kan­ske ock­så Golf­ström­men, som är av av­gö­ran­de be­ty­del­se för Sve­ri­ges kli­mat.

Där­för är det bra om Oden åker till An­tark­tis och gör nytta för forsk­ningen.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons